2022. december 23., péntek

Vikingek: Valhalla, 1. évad, 7. rész - Választások

- Az epizód egy rettentő jelenettel indul, amit elég nehéz végignézni hidegrázás nélkül: Freydis és Harald az ágyban enyelegnek és felületes beszélgetést folytatnak a románcuk jövőjéről. Szerencsére a borzasztó képsoroknak gyorsan vége szakad és a továbbiakban megkönnyebbülten nézhetjük, ahogy egy legénység nélküli hajó beúszik Kattegatba, melyre ki vannak pakolva a Hókuszpókék által felkoncolt uppsalaiak fejei. Egyébiránt felhívnám a figyelmet, hogy Uppsala még mindig Kelet-Svédországban található, légvonalban úgy 500 km-re Dél-Norvégiától, ahol a Gatter (elvileg) van, de vízi úton van az több mint 1000 km is. Szóval itt nem csak a fjord másik oldaláról lökik át a hullákkal megpakolt ladikot, hanem egy jókora úttal kell számolnunk, melynek során elég sok fel nem tett kérdés merülhetett fel, mire a gyászhajó eljutott A pontból B-be.

 

- De a kérdések sora innentől csak hatványozódik. A tenger másik oldalán Godwin közli az ifjú Edmunddal, hogy Knut sebtében távozott Londonból az előző este során, hiszen a vendek megtámadták Dániát… és még én panaszkodtam az előző résznél, hogy meg sem említik a kevésbé ismert etnikumokat. Knut mielőtt lelépett gyorsan feleségül vette Emmát és önmaga helyére állított valakit, aki kormányozza Angliát a távollétében. Az illető nem más, mint apja, Villásszakállú Svend király. Igen, az a Villásszakállú Svend aki történelmileg már két éve alulról szagolja a havasi gyopárt és egészen eddig a pontig a sorozatban egy büdös szót sem ejtettek róla. Egyébként őt is szintén királyként emlegetik, szóval így már három király van Angliában. Gondolom követik a betlehemi tradíciókat. Esetleg itt is úgy osztogatták a koronát mint a Burger Kingben a menük mellé? Magyarázat persze nincs, úgyhogy maradjunk a saját verziómnál. Knut a fatert a luxus hosszúhajójának rakterében tartotta egy jégtömbbe fagyasztva, hogy majd pont egy ilyen esetre kiolvassza és az átvegye a helyét. A mirelitkirály az első jelenetében tudomására is adja a fiatal társ-társuralkodónak, hogy lesz itt majd nemulass, mert a teste többi részével ellentétben szíve nem is fog már kiolvadni.


- Gatterban hőseink átveszik Hókuszpók jarl szeretetcsomagját. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hajón nem csak halottak voltak, a vajákos Biri síró csecsemője is rajta volt, akit a helyiek magukhoz vesznek. Haakonné jarlasszonyság utasítja hát Freydiséket, hogy nosza, pattanjanak és nézzék meg mi van Uppsalában, mert nyilván ebből még nem egyértelmű, hogy mi is történhetett ott. Szóval teleportgép bekapcsol és két jelenettel odébb a főszereplők kompániája már a vallási központ hullákkal teli romjai között téblábol. Természetesen elsőnek érnek oda, mert a környéken élő svédek éppen el vannak foglalva azzal, hogy nem léteznek. A hallatlan pusztítás megrázza a protagonistákat, engem meg csupán azért, mert az idétlen vulvaszemű istenszobrokat nem bírták normálisan elégetni. Találnak túlélőket, akik átadják Hókuszpók üzenetét, miszerint Kattegattra is ez a sors vár majd. Sebaj, legalább lesz kinek szurkolni. De azért Haraldék sem restek, bosszút esküsznek a sportszerűtlen rosszarc ellen. Lassan de biztosan összeáll ez a rettentően eredeti cselekmény, bár van egy érzésem, hogy már vannak olyan történetíró algoritmusok is, amik ha csak ennyit tudnának produkálni, szégyenükben a lomtárba helyeznék önmagukat.


- Svend egyébként nem rest rendezkedni Angliában, amíg fia Dániában háborúzik. Újdonsült menyével, Emmával mély diskurzusokat folytat a konyhaművészetről, a wessexi Sigeferth gróf viking rendszerváltás előtti adómentességét pedig életmentességre váltja és Godwinnak ajándékozza a gazdátlanul maradt címet. De adjuk meg a császárnak ami a császáré, hiába Villászszakállú Svend jelenlétének nehezen magyarázható jellege, a színész aki alakítja őt egy meglepően kimagasló tehetség a meglévő gárdához képest.



- Edmund és Godwin lovagolnak a határban. Az ifjú király nehezményezi az újabb viking nagykutya jelenlétét, hiszen mellette még kevésbé tudja érvényesíteni akaratát, mint Knut mellett. Mikor megállnak pihenni és a tanácsos kiköti lovaikat két, patakparti gallyhoz, Edmund kifejti neki szándékát miszerint el kéne távolítani Svendet, mielőtt még az is előkaparná valahonnan az apját, Kékfogú Haraldot vagy neadjisten nagypját, Öreg Gormot. Godwinunk viszont már a másik kapura játszik, mégiscsak Svend tette őt Wessex jarljává, úgyhogy egy későbbi jelenet során lovas balesetnek álcázva végez az ifjú Edmunddal. A sorozat kap tőlem egy újabb büdös nagy fekete pontot mert ez már megint nem stimmel halálának egyik verziójával sem, de vigaszdíjként kapnak egy mezei piros pontot is, mert mégiscsak Knut angliai hódítása után nem sokkal harapott fűbe. Csak aztán nehogy nekem itt túlságosan elbízzák magukat már megint. 



- Az Edmund balesetnek álcázott halálát távolról szemlélő nemesek Godwinnal együtt megjelennek Svend színe előtt és beszámolnak neki a fiatal király kimúlásáról. A fogadó teremben tartózkodó ügyeletes egyházi hogyishívják előáll és benyögi, hogy ha Edmund halott akkor Éljen soká Knut! Aki mellesleg ott sincs. Tehát ezzel Knutot közfelkiáltással előléptették királlyá az eddigi király pozíciójából. Bravo. Így kell az egy helyben toporgást előrelépésként feltüntetni. 


- Egy újabb roppant váratlan fordulat keretein belül a sorozat genyói, Olaf és Hókuszpók jarl egymásra találnak. A Vikingek eddigi ‘inkább megemlítem, mint bemutatom a valós történelmi eseményeket’ tradíciójához hűen az utóbbi a norvég királyt a herdaleri és az osiliai pogányok legyőzőjeként köszönti. Olaf a kereszténység zászlaja alatt szeretné egyesíteni Norvégiát, de Kattegatt elfoglalásához szüksége lesz a gonosz kopasz segítségére. Cserébe ő, belső fordított Varg Vikernesét kivetítve a Gatterban egy óriási templomot szeretne emelni Jézusnak, melynek a csúcsa karistolja majd a mennyeket. Olaf erre rábólint, de rövidesen leesik neki, hogy Hókuszpók egy kicsit zizi, mert a jelenet során többször is a lefosott arcú jós szelleméhez beszél, akit egyébként csak ő lát. Freydis mondjuk ugyanezt csinálja, szóval szintén hangyás lenne, de a sorozat efelett furcsamód szemet huny. Mindenesetre erre már Olaf arcán felsejlik a gyanú, hogy lehet hogy rossz lóra tett, mert persze az, hogy Hókuszpók bagázsa kizárólag kátránnyal festett ruhákat hord az egyáltalán nem volt intő jel számára.



- Leif és Liv követik a nyomokat Uppsalából, melyek Hókuszpókék táborához vezetik őket és kikémlelik, hogy bizony ott van Olaf is. A rosszfiúk szövetsége tehát még annyi ideig sem maradhat titokban, mint amennyi alatt a Blikk leközölné. Gatterban átadják a hírt a többieknek és elkezdenek készülődni a harcra. A kedvenc wakandai estélyijében feszítő Haakonnét Harald biztosítja arról, hogy a Gatterért fog majd küzdeni a rossz lóra tevő testvére ellen. Teljesen jogos, nem tudom ki lenne képes arra, hogy ellenálljon egy ilyen fekete, gepárd mintás ruhaköltemény viselőjének.


- Ki gondolta volna, hogy Emma királyné annyira penge a törvényszéki orvostanból, mint az a fegyver amivel Godwin sunyiban végzett Edmunddal? A fiatal király hulláját tanulmányozva Emma észreveszi az apró gyanús sebet és kétséget kizáróan, boncolás nélkül megállapítja, hogy Edmund szívét átszúrták és nagymértékű belső vérzés ment végbe a testében. Ezzel szembesíti Godwint és kérdőre vonja Svend papát, hogy ő rendelte e meg a gyilkosságot. Erre ő azt feleli, hogy Edmund halálával csak egy király marad Anglia trónján (trónjain?) és ez gond lesz Knutnak az uralkodásban. Helló, forgatókönyv írók! Miért hívjátok akkor Svendet is királynak? A próba bemutatók előtt a teszt közönségnek lobotómia jár grátiszba? Az rendben van, hogy történelmileg az volt a rangja, de ha már egyszer írtok egy olyan cselekményt amiben ennek semmi értelme sincs, akkor igazán dobhatnátok a megnevezést. Ritka esetek egyike, amikor a történelmi hűséget logikára váltanám… Emma végül Knut faterjának elmondja, hogy végül gond egy szál se, ő Edmund nélkül is el tud uralkodgatni a férje nevében. 



- Ha már egynél több király van, akkor legyen egynél több királyné is. Ælfgifu, Knut Dániában hagyott első felesége is színre lép Angliában, követelve a saját szeletét a tortából. Ennek legalább van alapja, van ahol azt írják, hogy Knutnak két felesége volt, csak az egyiket pogány szertartással vette el, szóval nem tekintették a keresztények érvényesnek. Máshol meg azt, hogy Emmának a másik neve volt Ælfgifu, lol. Mindenesetre a két feleséges verzióval jönnek és a pogány házasság érvénytelenségét is megemlítik. Ennél sokkal több gyanú merül fel bennem, amikor Ælfgifu megmondja Svendnek, hogy a dán flotta neki engedelmeskedik amíg Knut a dákó-románokkal… bocsánat, vendekkel háborúzik a szárazföldön. Szóval amíg nem paterolják ki Emmát, addig a flotta valahol Anglia partjainál várakozik ELREJTVE, hogy Olaf megsegítésére Kattegatt ellen küldje. Abszurdnak hangozhat az, hogy el bírnak rejteni egy teljes flottát valahol, de én tudok egy biztos módot rá. A kérdés csak az, hogy hogyan hozzák vissza a hajókat a víz felszínére.


- Ez az epizód már kezd túlzsúfolttá válni, úgyhogy igyekszem rövidre zárni. Emma Svendhez kezd közeledni Ælfgifu ellenében, Godwin pedig az utóbbi valagába igyekszik bedugni a nyelvét. A Gatterba visszaérkezik a felderítésre kiküldött három tűpárna, amiből kiderül, hogy az Olaf-Hókuszpók liga már egészen közel jár. Ebből Haakonné jarlasszonyság már érzi, hogy gáz van, úgyhogy önként jelentkezőként kér fel valakit aki Odin csarnokába siet segítséget kérni. Ha ez nem elég egyértelmű bárkinek, akkor megsúgom: embert fognak áldozni. A nemes feladatra nem más mint Nímand Nímandson vállalkozik. Végül Harald kimegy a városból, hogy titokban Olaffal találkozzon az erdő szélén és nagyon el akarja hitetni velünk a sorozat, hogy itt ő most el fogja árulni a Gattert, amit én annyira hiszek el, mint bármit, amit a Hihetetlen Magazinban lehet hallani/olvasni.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése