2017. december 25., hétfő

Vikingek, 4. évad, 20. rész - A Leszámolás

Az évad utolsó és egyben legtöbb értelmetlen karakterhalált számláló epizódját van most szerencsém kiveséni... avagy kivéressasolni, ha úgy tetszik.
- Ecbert király ebben a részben Nagy Lebowskinak öltözik.



- Láthatjuk az előző rész végén félbehagyott csata folytatását és majdhogynem mindent belepakoltak ami gond a filmes csatajelenetekkel. A seregek fejvesztve, rántott hús alakzatban egymásnak rohannak, majd a harcosok mákos tészta módjára keverednek, hogy még véletlenül se alakulhasson ki egy egységes arcvonal. De persze így lehet karatézni meg vagdalkozni jobbra-balra. A vikingek újonnan érkező erősítése is csak nyugodtan kocog a totál káosz felé, gondolom ők sem tudják hirtelen hova lehetne becsatlakozni. Az abszolút elmaradhatatlan rész pedig a vesztésre álló, vérben és mocsokban fetrengő főhős lassított felvételes bámulása a halódó embereire, ami közben rájön hogy a helyzet nem jó. Bocsi, hogy ezzel példálózok, de valahogy a csatarekonstrukció bemutatóknál nekem sosem volt szükségem lassított felvételes merengésre, hogy rájöjjek, hogy qrvára vesztésre állunk. Bár én mondjuk főhős sem vagyok. :(



- Aethelwulfnak végül csak sikerül meglógnia és a megmaradt embereivel visszamenekül apjához. Ott aztán Ecbert kitalálja, hogy lemond a trónról fia javára, úgyhogy Aethelwulfot sebtiben megkoronázzák és az újdonsült király a város lakosságának 99,5%-ával továbbvonul. Egyedül a Nagy Lebowskinak öltözött Ecbert és a számomra teljesen érthetetlen módon a nevenincs püspök marad hátra, hogy bevárják a vikingeket. De addig megisszák a maradék borokat, 'nehogy a pogányoké legyen'.

- A vikingek nem sokkal később belépnek az újonnan kiürült városba, aminek a neve még három évad után sem derül ki, bár az előző jelenetben a püspök kiemeli, hogy milyen nagyon szent hely. Mivel ezen a ponton már úgy is mindegy most önkényesen megkeresztelem a települést...

Szóval a vikingek nem sokkal később belépnek az újonnan kiürült Saint Randomsburgh-be, ahol nagy meglepetésükre senkit sem találnak. Egy csapatnyi viking be is rohan egy belső kapun, hogy tovább kémleljék a környéket, ám eztán pofonok és ütések hangjainak sorozata után összeverve, egyenként kirepülnek a kapun, majd a kapuszárnyak mögül előlép az angolszász Bud Spencer és Terence Hill... ja nem is ez történik, pedig megnéztem volna.



- A vikingek elkezdik felgyújtani Saint Randomsburgh épületeit. Felbukkan Helga és a szerecsen kislány is, akik azért vannak itt mert a forgatókönyvet egy makákó írta. Helga ok nélkül bevezeti a lányt a lángoló épületbe és miután egy lángoló gerenda majdnem a fejükre esik, a szerecsen kislány azt mondja magában: 'Na jó. Ez egy f*szság, elegem van.' Majd előránt egy kést leszúrja Helgát, majd önmagával is végez. Végre egy értelmes mozzanat az évadban.



- Floki ezt persze nem veszi jó néven. Helgát eltemeti, majd -először a sorozat történetében smink nélkül az arcán -.elmondja Björnnek, hogy ő lelécel. Remélem a következő évadra már tényleg bejön a tippem, hogy eljut Amerikába és megtanítja az őslakosoknak hogyan kell szemet kifesteni meg keresztényt gyűlölni.


- Ecbert előáll, elfogják, kalitkába zárják, és Björnék megbeszélik, hogy véressasolják vagy ne véressasolják e. Végül nem véressasolják, Ecbert pedig cserébe ír nekik egy szerződést, amiben királyként odaadja a vikingeknek Kelet-Angliát. Áhá, de én értem ám a tréfát, Ecbert már nem is a király már, így a papír semmit sem ér! :D Áhá, de a másik tréfát is értem ám, hiszen eleve minek nekik az a szaros papír amikor túlerőben vannak és elfoglalták az országot? :D De aztán ki tudja, lehet a következő évadban majd pont ezért fognak szépen hazamenni a skandinávok, mert az adásvételi szerződés nem érvényes...

Ecbert végül, mint aki jól végezte dolgát elmerül kedvenc medencéjében és felvágja ereit. Ahelyett, hogy inkább halálra itta volna magát.




- Padlótörlő Ivar az egyik jelenetben egy ronggyal törölgeti a sisakját. Hogy mitől lett piszkos azt nem tudom, mert eddig csak azt láttuk ahogy ide-oda kocsikázik a szekerével és egy kardcsapást nem tesz. Egyszer le is köpi a nyilvánvalóan fröccsöntött fejvédőt, amit meg nem is csodálok, ha nekem is ilyen szar sisakom lenne, én is leköpném.

- A vikingek végül Saint Randomsburgh udvarán lakomáznak. Talán ha nem égetik le az épületeket akkor lehetett volna bent is, de mindegy. Björn elmondja, hogy neki ennyi volt és megy vissza a Földközi-tengerre bohóckodni. Hvitserk megmutatja hogyan kell igazi viking módjára enni, ahogy minden falat húsnak a fele kipotyog a szájából. A Padlótörlő bedurcizik testvérére, Kígyószemű Sigurdra és odadob neki egy fejszét amit Sigurd gyomorral vesz le. Nem is használ ez neki, mert még mielőtt visszaadhatná Ivarnak a fegyverét, az asztal elé pusztul. Tudtommal azért a történelmi Kígyószemű Sigurd még több mindent is csinált az életében, de ez maradjon az egyéni szoc. problémám.



- Legutoljára, egy teljesen másik, nevesített helyen (Sherborne, Dorset - ez biztos egy sokkal fontosabb hely lesz mint Saint Randomsburgh amit nekem kellett végül elnevezni) látunk egy püspököt, aki eltemet egy tagot, utána pedig már a tagnak az özvegyét kufircolja. Az aktus közben azonban a püspök hirtelen, fájdalom teljesen felordít, amit csak azzal tudok magyarázni, hogy egy darab lego volt elrejtve az asszony hüvelyébe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése