2017. december 28., csütörtök

Vikingek, 5. évad, 1-2. rész – Az Eltávozottak

(bár szerintem az ’Indokolatlanul Eltávozottak’ egy jobb cím lenne az epizódnak)
- A rész nyitójelenetében szemtanúi lehetünk az előző évad végén elhalálozott Ragnarfi, Kígyószemű Sigurd temetésének. Ha emlékeim nem csalnak, neki annyira volt fontos szerepe az eddigi történetben, mint a sorozathoz felbérelt történészek tanácsainak. Fontosságát tükrözi, hogy temetkezése szarvaskoponyákkal van körberakva, de méretükből ítélve csak szarvasborjúk koponyái. Szinte a szemem előtt van ahogy a vad viking vadászok baltával a kezükben őrjöngve üldözik a szerencsétlen gidákat az erdőben, hogy meg legyen a kellő dekoráció Sigurd temetéséhez. :)

- A temetés közben mindenki nagyon erőltetetten bosszús arccal néz Csonttalan Ivarra. Gyanítom, hogy bejátszotta az abszolút bunkóság fogalmát, avagy ’temetésen fingani és utána a halottra fogni’.


- Utána egy megbeszélés keretében mindenki megbeszéli, hogy merre fog lelécelni. Széphajú Harald Norvégiába, Björn pedig vissza a Földközi-tengerre... nagyon nem indokolja meg persze, de minek is, biztos mert a múltkor elfelejtette megkóstolni a fetasajtos baklavát. A tárgyalás után felnevettem, amikor eszembe jutott, hogy Ivar nem azért bukik le az asztal alá mert keres valamit, hanem ő így a padlón csúszva távozik teljes méltósággal.
- Az epizód leg’érdekesebb’ ruhadarabjának díját Halfdan (kinek a haja még mindig a szemébe lóg), fürjtojás méretű szegecsekkel kivert bőrzekéje kapja meg. Gratulálok neki, bár azért Lagertha extravagáns öltözéke sem marad el túl messze.


- Ivar könnyes búcsút vesz Flokitól, aki szintén indokolatlanul hajózik el ’oda ahová az istenek vezérlik’. Ilyen kijelentésekkel azért a helyébe vigyáznék, Aslaugnál ez egyértelmű szinonímája volt annak, hogy ’az írók nem tudnak mit kezdeni velem, ezért kiírtanak a történetből’. Egyébként meg nyilván a legbölcsebb dolog amit tehetsz ha meghal a feleséged; hátrahagysz minden szerettedet és elindulsz az ismeretlenbe. Már sok embernél működött.


- Később láthatjuk, hogy Flokit annyira nem érdekli hogy hova megy hogy fogja a GPS-t... bocs, az iránytűt és a napkristályt (vagymit) és behajítja a tengerbe. Eztán a puffin lekváros dobozokat is elkezdi... hopsz, ez nem az a sztori.


- Hogyan is lehetne jobban reklámozni a History Channel legújabb történelmi drámáját, a Templomosokról szóló Knightfall-t, mint hogy ebbe a sorozatba is beletenni a templomosokat? Vezetőjük, az előző évad utolsó szusszantásában bemutatott Heahmund (egészségedre!) püspök lesz a vikingek ádáz és mindenre elszánt ellensége, aki a kardját a hátán hordja és tűz-víz-repülő játék közben imádkozik Ecbert királyhoz (aki anno ugyanezt csinálta).



- Aethelwulf, Wessex új királya, nem tudom, hogy hogyan és miért és mikor, de – előkelőbb hely híján – egy mocsárban lévő faluban lebzsel feleségével és a minimális idő alatt vagy tíz évet idősödött Alfréd herceggel.* Bizonyára Alfréd ebben a mocsárban megtalálta Super Mario gombáját, de a hirtelen növekedésen kívül valami rossz mellékhatása is lehetett a cuccnak mert igen csak le van betegedve. (De tényleg, semmi sincs megmagyarázva abból, hogy mi baja van, vagy hogy mi történik velük.)

Egyébként ez valóban így történt, a nagy pogány sereg elől 878-ban a wessexi királynak egy mocsaras területre kellett visszavonulnia, az viszont a sorozatból egyáltalán nem derül ki, hogy miért ez az egyetlen hely maradt ahol menedéket találhattak



- Rossz Ivar, rossz! Először elfoglalod Eboracumot és csak utána nevezed el Yorknak! Most pedig csússz vissza a helyedre!
- Szeretem azt hinni, hogy a yorki templomban síró gyermekstatiszta azért zokog ilyen kegyetlenül, mert előtte végignézették vele az előző négy évadot.


- Torvinak hiányzik még néhány fonat a hajából.


- Most megragadnám végre az alkalmat, hogy Lagertha koráról találgassak. Jelenleg a harmincas évei végén járó nőnek néz ki (ahogy az őt játszó színésznő). Az évszámokat már egy jó ideje elfelejtette a sorozat, szóval ebből nem érdemes kiindulni. A sorozat elején már volt egy tíz éves forma fiuk (Björn), szóval Lagertha ekkor lehetett... legalább huszonöt. A következő évadban született meg Ragnar további négy gyermeke (remélhetőleg nem egyszerre), akik közül most a legidősebb sem lehet huszonötnél fiatalabb. Tehát a legnagyobb jóindulattal Kattegat királynője ebben a részben már ötven, de valószínűbb, hogy ötvenöt éves lehet, ami azt jelenti hogy... a kelleténél több időmet b*szom el ezzel. :D

- Széphajú Harald embereivel bevonul Kattegatba, aláfestő zenének simán választhatták volna a ’Bad boys, bad boys’ dalt. Zseniális terve, hogy feladja magát és megbízik abban, hogy Lagertháék nem ölik meg. A terve bejön, és csupán tömlöcbe zárják, ahol a királynő azért meglátogatja. Fogolyként Harald felajánlja Lagerthának, hogy elveszi feleségül, nyilván mert így félmeztelenül megkötözve van ehhez az ajánlathoz a legtöbb hatalma. Lagertha erre felhúzza a ruháját, beleül a Széphajú ölébe és világ egyik legrövidebb szexjelenetét láthatjuk (12 másodperc!!!). Valamelyikőjük biztos nagyon gyorsan elment, így végső soron ezt bevehetjük az indokolatlan eltávozások közé.



- Szerencsére Harald az epizód végére kiszabadul, mert... Lagertháék az embereit nem ejtették fogságba. Az. Embereit. Nem. Ejtették. Fogságba. 

Félek tőle hogy az évad végére a Norvégia feletti uralom az alapján fog eldőlni, hogy kinek sikerül jobban alulmúlnia másikat hülye tervekben.



- Floki pedig épségben partot ér, valószínűleg Izlandon, ahol jól nem találkozik egy teremtett lélekkel sem, de a visszafelé folyó vízesésből és a Marveles Loki sziluettből azt gondolja, hogy Asgardban van. Kis naív. Kíváncsian várom, hogy milyen tárgyat fog kinevezni Wilsonnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése