2017. december 23., szombat

Vikingek, 4. évad, 19. rész - Az Előestén

- Torvi, a Zámbó Jimmy arcú lány (akit nem mellesleg a sorozat készítőjének, Michael Hirstnek a lánya alakít) shadoni fejvadásznak öltözve járja a települést. Kattegatba rosszarcú idegenek érkeznek akik nem akarnak vásározni és ez egyből gyanút kelt. Nem is alaptalanul, hiszen rövid idő után előkapják fegyvereiket, leölik a leveskereskedőt (esetleg rántottaárust?) majd elkezdik legyilkolni a jónépet. Tervük gyorsan elbukik és a csatalányok rendet tesznek közöttük. Mihelyst elbánnak a betolakodókkal, megjelenik Lagertha. Astrid felteszi neki a kérdést: 
'- Mit csináltak ők?' 
'- Gyenge pontokat kerestek a védelmi rendszerünkben.' - Feleli.
Hát azért én a helyükben lehet, hogy egy fokkal diszkrétebb módját választottam volna a gyenge pont keresésnek, mint az 'addig öldökölünk amíg meg nem találjuk a gyenge pontot'. Nem is nagyon jött össze a szerencsétleneknek.





- Wessexben az öreg Ecbert király és fia, Aethelwulf herceg megtudják, hogy közelednek a vikingek és megtárgyalják a megtárgyalnivalókat. A gyermek Alfréd és testvére(?) a háború említésénél rögvest felugranak az ülőhelyükről, hogy ők szeretnének csatlakozni és harcolni, de apjuk ezt nem tartja jó ötletnek és ágyba küldi őket. Fényes nappal...
Milyen szerencse hogy a lurkóknak nem tűnik fel, hogy még korán van a lefekvéshez, mert szerintem Aethelwulfnak nem volt B terve a kölyök lekoptatásához.




- A következő jelenetnél már hirtelen este lett. Alfred és Aethelwulf beszélgetnek, én pedig verem a fejemet a falba miközben hallgatom. Újra, ÚJRA emlékezteti Alfredet a herceg, hogy ő bizony egy ex-szerzetes fattya. A gyerek persze próbálja menteni a helyzetet és mondja Aethelwulfnak, hogy 'dehát te vagy az apám', de a herceg hajthatatlan és elmondja, hogy Athelstan micsoda szent ember volt aki megváltoztatta mindenkinek az életét, és legyen büszke rá, hogy ő volt az apja.
Igazából szerintem ha valaki a kora középkori Nyugat-Európában egy cölibátust fogadott szerzetesnek volt a fattya, az kb. annyira lehetett jó dolog, mintha pl. leprás volt. Aethelwulf akár azt is mondhatta volna Alfrednek: 'leprás vagy, de ne aggódj, ez egy szent lepra ami mindenkinek nagyon jót tesz, úgyhogy legyél büszke rá.'


- Egy angolszász... bocsánat, narniai lovag megpillantja a közeledő vikingeket. Mi pedig megpillantjuk testközelben, hogy ezek a 'páncélnak' nevezett borzadványok egyre szarabbul néznek ki, ahogy sok helyen vagy hiányoznak vagy félig le vannak válva róla a fémlapocskák. Gratulálok a stábnak, remekül karban tartják a kellékeket. Gyanítom, hogy a forgatásokat lezáró bulik alatt a kazalba hányt kosztümök tetején kufircolnak a filmesek.




- Egy későbbi jelenetben a vikingek tábort vernek és a felirat jelzi is, Merciában vannak, Repton mellett. Én pedig csak azon tűnődöm, hogy ezen a ponton, mégis ki az a #&@Đ[đ&#Í€, akit érdekel, hogy mégis hol vagyunk most? De komolyan, mintha még számítana...




- Valamilyen megmagyarázhatatlan okból Széphajú Harald szerelme elkísérte a nagy viking hadat Angliába, gondolom, hogy konstans az arcába dörgöljék, hogy nem az ő felesége. Egy ponton a norvég királynak elege lesz ebből, odamegy az asszonyhoz és udvarlás gyanánt a fejszéjét beleápolja a férjének a fejébe. A bájgúnár.
Később aztán a nő csak felkeresi Haraldot, aki azt hiszi, hogy ellenállhatatlan sármával sikerült a hölgyet jobb belátásra térítenie, hiszen össze is fekszenek. A csaj egy váratlan pillanatban viszont kést ránt, de Haraldnak szerencséje van, mert testvére, Halfdan újfent egy képkockán belül tartózkodik vele és lekaszabolja a gyilkos szándékú Ellisifet. Mondanám, hogy a sagában nem teljesen így történtek a dolgok, dehát a sagában nem is Ellisifnek, hanem Gydának hívták a nőt. Meg akár az is lehet, hogy egy teljesen más Széphajú Haraldról van szó, hátha többen voltak... Ezt már sosem tudjuk meg.




- Odahaza Kattegatban Harald cselszövő terve beindul. Embere Fattyú Egill, egy egész jó hadműveletet eszel ki hogy elfoglalja a települést. Harcosai egy része a sáncokat ostromolják meg és amíg Lagertha erői ott vannak lekötve a többi emberével a kikötők felől támad. Sokáig jól is halad, de aztán Lagertha visszatér a sáncokról, felgyújt valami szűk átjárót a házak között, ami persze egyből belobban és elégeti Egill úgy öt emberét. A többi erre berezel és elrohan, Egill pedig ahelyett, hogy visszavonulna velük együtt, egymaga megrohamozik egy pajzsfalat, mert ez nyilván mindig is hatásos taktika volt. Sajnos elbukik, elfogják, és miközben nyársra kötve sütögetik kihúzzák belőle, hogy a Harald bízta meg őt. Az utolsó kérdésre viszont már nem kapunk választ: 'Egill e grill?' (...bocsánat.)




- A végére kapunk egy másik csatát, Aethelwulf vs. vikingek. Röviden összefoglalva megtudjuk, hogy Aethelwulf kb. annyira jó hadvezér, mint egy döglött mormota vagy egy idomított lepke. A vikingek szívatják őt, miközben ide-oda rohangál az embereivel és közben nem jön rá, hogy amúgy a lovasság alapvetően gyorsabb mint a gyalogság. Mikor vége lett a résznek, ezt a jelenetet megint megnéztem úgy, hogy közben szólt a Benny Hill show zenéje, úgy élvezhetőbb volt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése