2020. november 18., szerda

Barbárok, 1. évad, 4. rész – Egy új reik

 A cím kapcsán jegyezném meg, hogy ugyebár a reik kifejezés amit használnak többször is a sorozatban a germán törzsfők megnevezése, és uralkodót/vezetőt jelentene. Természetesen én nem vagyok nyelvész, de ahogy én értelmeztem, ez az egyik szó ami a korabeli germán nyelvi viszonyokra akar utalni és elvileg ebből jön a későbbi német reich kifejezés ami viszont már a birodalmat jelenti.

- Az epizód elején Arminius a tábortűzben felizzított kardjának pengéjével égeti be Folkwin sebét, amit az előző rész végén szerzett. Ez persze megint egy baki, zárt tűztér, fújtató meg szén nélkül azért elég nehéz elérni a tábortűzzel azt a hőfokot, ami úgy felhevít egy kardpengét, hogy izzon.


- Thusnelda a papnő útmutatása alapján rábukkan a sérül Folkwinre és a nem rég saját katonatársaira támadt Arminiusra. A két heruszk nagyon győzködi romanizálódott régi barátjukat, hogy álljon át az oldalukra, de Arminius még vonakodik. Igaz, úgy hogy megölte Metellus centuriót már nehéz lesz számára a ’visszaút Rómába’, függetlenül attól hogy a rómaiak tudomást szereznek róla. Ennek ellenére visszaindul a táborba, de hogy védje Folkwint, levágja halott barátjuk, Eigil fejét, hogy azt vigye el a legatusnak. A csalás nem fog neki feltűnni, hisz Arminius szerint számára minden barbár ugyanúgy néz ki. Számomra az viszont elég furcsa, hogy Folkwin és Thusnelda szó nélkül hagyják a hullagyalázást, függetlenül attól, hogy mi célt szolgál. Ha ebből kerekedik egy kisebb vita az azért hitelesebb lett volna, vagy ha esetleg egy halott bructerus fejét viszik el, aki meg nem állt hozzájuk olyan közel, mint Eigil.

- Segimer Varus elé járul és közli vele, hogy az emberei éheznek és nem tud több adót szolgáltatni Rómának. A legatus így rabszolgákat kér a törzsfőtől, de ő nem hajlandó saját embereit szolgaságba küldeni. Persze ahogy erről Tacitus is ír, a germánoknak is voltak rabszolgáik, szóval Segimer azokat is odaadhatta volna a rómaiaknak. Persze a valóságban leginkább egy-egy ellenséges legyőzött törzs tagjait adták el rabszolgaként. Varus eztán egy újabb ajánlattal áll elő. Felvetése, hogy Segimer adja át törzsfői pozícióját Arminiusnak. Az idős férfi erre azzal felel, hogy egy fiú nem veheti át az apja helyét, amíg az apa meg nem hal. Ugyan erre több kultúrában is van példa, azonban azt megjegyezném, hogy Cassius Dio Rómaiké isztoria c. művében arról ír, hogy a germánok felkelését Arminius és Segimer együtt vezették, tehát a teutoburgi ütközet idején még nagy valószínűséggel életben volt. Mindenesetre a sorozatban Segimer, mivel úgy érzi nincs más választása, a mocsárba fojtja magát, mintegy feláldozva önmagát Arminius javára, ezzel a történet egyik legdrámaibb fordulatát adva.


- Segimer, a mocsár szélén hagyott kardját a papnő hozza vissza, jelezve a törzsnek, hogy vezetőjük meghalt. A kardot a csarnok előtt döfi bele a földbe. A kardok földbe döfése egyébként egy gyakori filmes motívum, ellenben nem valószínű, hogy gyakran csinálták, mert így meg volt az esélye, hogy kicsorbítsák a fegyvert.


- Arminius átállását a germánokhoz tovább segíti, hogy mikor visszatér Eigil fejével Varus elmondja neki, hogy nem fog többé Rómába menni, hanem ő lesz a heruszkok törzsfője. Számára ez olyan, mintha nevelő apja kitagadná és azt is megérti, hogy ez egyúttal valódi apja halálát jelenti. Ezt követően sátrában dühében szétveri a Mars istennek dedikált kis szentélyét. Egy legionariustól rövidesen megtudja, hogy az egyik katona aki vele és Metellussal ment levadászni Folkwint túlélte a harcot és visszatért a táborba, igaz sebesülten. Arminius elmegy a gyengélkedőbe, majd elküldi az őrt a medikusért. Mikor úgy gondolja, hogy egyedül van a túlélő katonával, eltöri a nyakát, hogy az ne tudja elmondani, hogy Metellus és emberei ellen fordult. Balszerencséjére az egyik ágyon fekszik Talio, a germán auxiliáris, aki tanúja a gyilkosságnak. Arminius fontolóra veszi, hogy vele is végez, de ekkor megérkezik a medikus és megállapítja, hogy a katona elhunyt. A gyógyító mondjuk esélyesen nem a legtehetségesebb a birodalomban, gyanítom, hogy egy kitört nyakat azért az ókorban is felismertek volna az akkori orvosok.


- Folkwin és Thusnelda megmaradt barátok híján elhatározza, hogy megpróbálnak szövetségeseket szerezni ügyükhöz és úgy döntenek hogy újból megpróbálkoznak a bructerusokkal, hisz a törzsfőn kívül vannak azért ott olyanok, akik nem kedvelik a rómaiakat. A szövetségért cserébe a legyőzött rómaiak fegyvereit és lovait ajánlják. A törzsfőt nem tudják meggyőzni, ezért Thusnelda megpróbálja elhitetni velük hogy ő az istenek által kegyelt látnok, amit azzal próbálnak alátámasztani, hogy az éppen készülődő vihar és mennydörgés Donar haragját jelzi, amiért a bructerusok a rómaiaknak segítettek. Ugyan többüket sikerül ezzel megfűzni, de a törzsfőt ez sem hatja meg és megragadja a nőt. Folkwin erre leszúrja a férfit egy lándzsával. A bructerusok törzsfőjük halála láttán nekik szegezik fegyvereiket, de Thusneldának sikerül őket lenyugtatni. A vezérnek kivájja a szívét, majd vérével megjelöli a harcosokat akiket víziójában látott. Részemről ezt a történetszálat kicsit logikátlannak éreztem, de a sorozat mentségére szóljon, hogy az ókori germánok eléggé babonások voltak és az istenek hatalmát komolyan vették. Persze egy ilyen szituációban nagyon nehéz megítélni, hogy a korabeli emberek hogyan reagáltak volna, tehát egy ilyen szintű megmagyarázatlan ’furcsaság’ még akár bele is fér autentikusság szempontjából.



- Arminius sátrában barbár ruhát ölt, készülve arra, hogy átveszi a heruszkok vezetését Varus parancsára. Talio eljön hozzá és egy elég jól megírt párbeszéd keretében megvitatják az Arminius által megölt sebesült katona ügyét. Mindeközben a heruszkoknál Segestes ragadja magához Segimer fegyverét egy olyan súrlódó fémes hangeffekt kíséretében amit legfeljebb abban az esetben adhatott volna ki a földből kihúzott kard, hogyha a talaj tele lett volna kiálló késpengékkel. A helyiek nincsenek nagyon elragadtatva az ötlettől, hogy Segestes legyen új uralkodójuk. Önjelölt pozícióját nem is tudja sokáig kiélvezni, hisz először Hadgan, a chatti reik érkezik meg embereivel, hogy erővel követelje ki magának a beígért menyasszonyát, Thusneldát. Rövidesen Arminius is megérkezik a germán auxiliáriusok élén, elhajtja Hadgant és bejelenti, hogy ezentúl ő lesz az új heruszk reik.



- A bructerusoknál Folkwin már egy rómaiak elleni rajtaütést tervel ki a helyiek új vezérével. A reik itt már korrektül szemlélteti a korabeli népességi viszonyokat és megjegyzi, hogy a bructerus falvakból néhány száz harcost tud előállítani. Arminius ekkor érkezik, hogy Folkwinnel és Thusneldával beszéljen. Elmondja nekik tervét, miszerint el fogják pusztítani mind a három legiót, de ehhez egyesíteni kell a törzseket. Mivel Thusnelda nagy népszerűségnek örvend, Arminius megkéri a kezét, ami megint csak korrekt, mert ahogy már korábban említettem, ő történelmileg is a felesége volt. Folkwin nemtetszését öklével fejezi ki, de ennek a következményét már csak a következő epizód során tudhatjuk meg.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése