2022. október 8., szombat

Vikingek: Valhalla, 1. évad, 5. rész - Csoda

- Freydis, követve a változatos New Age szimbólumokat, megérkezik a viking Vatikánba, Uppsalába. Az itt lévő papok és papnők az anyasorozathoz hűen, de egyébiránt teljesen indokolatlanul vannak úgy szétsminkelve, hogy a 90-es évek Star Trekjeiben feltűnve külön űrlény fajként lennének meghatározva. A borg királynő… akarom mondani a főpapnő beinvitálja a templomba Freydist és megmutatja neki a vulva szemű istenszobrokat, majd megkérdezi tőle, hogy amúgy miért van itt. A lány azt feleli, hogy azért, hogy megismerje, mi a végzete. Nagyon-nagyon érdekelne, hogy ezek a semmitmondó jelenetek valójában mennyibe kerülnek.

 

- Hogy ne kelljen a forgatókönyv íróknak magyarázkodniuk, hogy a vikingek hogyan jutottak át az általuk leszakított hídon, a londoni eseményeket ott folytatjuk, hogy egyszerűen már a városon belül vannak és aprítják a tehetetlen angolszász katonákat a tradicionális skandináv reggelihez. Olaf korábban itt volt foglalkoztatva, ezért járatos a környéken. Emma királynőt felkeresi a tróntermében, saját foglyaként ejti túszul, majd egy szupertitkos helyre viteti, még mielőtt Knut belovagolna Londonba. Harald egy másik fogadóteremben helyezi magát a kényelmes ‘hüvelykujjal támasztom a kardom élét’ avagy a ‘kardhüvelyk’ pózba és úgy várja, hogy harcosai a színe elé vezessék a helyi nemeseket és az ifjú Edmund királyt. Harald elégtételt kíván venni testvére, Jelentéktelen Sten haláláért, ezért nekilát Edmund lefejezésének, de a kiváló hollywoodi érzékekkel megáldott Knut pontosan a halálos suhintás előtt ballag be embereivel, majd megmondja alattvalójának, hogy meggondolta magát és mégis életben akarja hagyni a királyt. Harald ezen begurul és dühében szétvág egy széket mielőtt távozna a teremből. Lassan már kezdem sajnálni ezeket a szerencsétlen bútorokat, de majd megbánják, mikor nem lesz hova leülni.


  
 

- Knut külön tárgyal Edmunddal. A dán király méltatja az ifjú angolszász uralkodó agyafúrt harctéri húzásait, mint például az éjszakai rajtaütést a mocsárban vagy a viking sereg hátbatámadását a merciaiak által, ami végül kedv és érdeklődés hiányában elmaradt. Azt is megemlítik, hogy a híd lábánál elhelyezett vízicsapdákat sárkányfogaknak hívják. Ilyen elnevezésű akadályokat a történelem során egyébként valóban használtak, ha jól tudom a második világháborúban, szárazföldön és tankok ellen. Eltekintve a jelentéktelen történeti adalkékoktól és névütközéstől valljuk be, hogy a ‘hajóbökővasrácsizé’ egy sokkal menőbb elnevezés lett volna. Mindenesetre Knut kihúzza a gyerekből, hogy amúgy nem is ő volt ez a nagy katonai lángelme, hanem a mostohaanyja, Emma királyné generális admirális, akit most Olaf rejteget valahol szintén Londonban és megpróbálja kifaggatni őt, hogy hová van eldugva a néhai Ethelred király kincse.

- Az uppsalai űrlények Freydist egy nehezen meghatározható célú rituáléban létesítik. A szertartás menete, hogy bedrogozzák, ráhúznak egy lepedőt, mint valami vánkosra, majd fölé emelnek egy kardot. Azt már nem mutatják meg, hogy azzal mit csinálnak, de ha a South Parkból indulok ki, akkor bizonyára hasonlóan járnak el vele mint Cartmannel. A beavatkozás úgy tűnik, hogy sikeres, mert rögtön sasmadár formájában suhan végig a tájon. A romok között sínylődő parasztok ettől függetlenül felismerik és a segítségét kérve rohannak utána, gondolom azért, hogy végre levadássza nekik a pockokat, akik lopják a rozst. A különös trip után a lány az erdőben tér magához és elindul a szellemi sasmadara nyomában az uppsalaiánokhoz, mondván hogy mindez nagyon jó volt, de most már inkább szedjék ki a szondát a seggéből.

- Londonban Haraldot nem hagyják, hogy befejezze a vifon levesét és Knut emberei a királya színe elé cipelik. Knut megmondja neki, hogy ne duzzogjon amiért nem ölhette meg Edmundot, vigaszdíjként megteszi őt Norvégia királyává. Harald azzal vág vissza, hogy nem kell abban segítség, mert már megállapodott a testvérével, Olaffal, hogyha a bratyó meghal, akkor övé lesz a trón... ‘Vagy Olaf fiáé.’ - vágja rá Knut, és az ifjú előkelő arcán kiütközik az őszinte tanácstalanság, hiszen erre a kvantumfizikai változóra még sosem gondolt. Oké, mert persze Olaf eltitkolta előle a fiát, de hogy arra sosem számított, hogy valaha lesz neki, az sem a kifinomult kognitív készségeire vall. Akárhogy is lesz, Knut ráveszi Haraldot, hogy segítsen neki előkaparni Emmát, mert ő tudja hol van a sok zseton elrejtve.


- Freydist a madár nem a vendéglátóihoz vezeti vissza, hanem annál sokkal rosszabbhoz, régi ismerősünkhöz, az anyasorozatból erőszakos paplanárus módjára visszatérő lefosott arcú jós szelleméhez. Freydis belenyal a tenyerébe és miközben ettől én bokákolok egy sort, megvitatják az előző látomást, de az egész dialógus megint annyira értelmes, mint egy nagy színes plecsniből álló modern művészeti alkotás. Végül az orákulum megmondja neki, hogy ne keresse őt többé, de mindannyian tudjuk, hogy a rusnya öreg vissza fog még jönni, mint a herpeszvírus.


- Edric Streona és emberei, hátukon a Delhi Szultánságból importált pajzsokkal megérkeznek Londonba. Edric jövetelének célja, hogy sorba álljon Knutnál a vélt jutalmáért, azért cserébe, hogy nem támadta hátba a vikingeket az előző epizódban látott csata során. Nem biztos, hogy ezt annyira bölcsen teszi, hiszen a valódi történelemből fakadó cselekmény páncélja kezd vékonyodni (1017-ben végeztek vele), ígyhát innentől már csak a forgatókönyvírókban reménykedhet… Tehát minden esélye meg van rá, hogy ő legyen a következő inka uralkodó.


- Harald a börtönben meglátogatja Godwint, az angolszász tanácsost. Ekkor derül ki, hogy Szent Bereck napján ő adta le neki a drótot, hogy hagyja el Angliát, mert buli lesz a vikingsoron. A hintapolitikát előnyben részesítő Godwintól Harald megerősítést nyer, hogy Emma még életben van (mintha ez eddig nem lett volna tök egyértelmű…) majd egyből rájön, hogy hol találhatja meg. Örülök, hogy fél epizódnál nem húzzák tovább Emma rejtegetését, ugyanis a királynő Londonon belül egy k. magas toronyban van, aminek az ablakában simán kiszúrhatja őt bárki.


- Mindeközben a múltkori küzdelmet túlélő Leiffel az történt, hogy a mocsárban felnyalábolta az utolsó életben maradt grönlandi társát, a nyíllal meglőtt Livet, akit sürgősségi ellátásban részesített, majd egy csónakba pakolva felgyújtotta másik két halott társát, mint amolyan rögtönzött temetés. Miután sikeresen kamatoztatta orvostudományi és teológiai diplomái mögött álló ismereteit, a Knut által szervezett lakomára hivatják díszvendégként, de ahhoz meg nincs túl sok hangulata. Ilyenek ezek a viking világbeli problémák.


- Történetszálaink Knut lakomájánál fonódnak össze. A király, miután behozatja a helyiektől zsákmányolt stekszet, suskát és dohányt, a Balázs show szembesítőit megszégyenítve behívja Emmát is a terembe Olaf legnagyobb meghökkenésére, hisz ő sose gondolta volna, hogy egy teljesen feltűnő helyen megtalálják majd a túszát. Külön köszönetet mond Dr. Leif Erikson professzornak a hídbontó ötletéért és közli, hogy Freydis Olaf samesza ellen elkövetett gyilkosságának bűnténye alól abszolválva van. Köszönetet kap Harald és Olaf is, függetlenül attól, hogy az utóbbi egy kicsit hernyóként viselkedett újabban. Edric Streona a király hálálkodása közepette felszólal, hogy most már szívesen átveszi a jutalmát, mely mi más lenne, mint az angol trón, természetesen Knut szövetségeseként. Edricünk hamar rájön, hogy el kellett volna fogadnia azt a bőröndöt, amiben Mercia területének megkettőzése volt, ugyanis az angol királyi címre meghirdetett pályázatot Knut önmagának írta ki, a főúrnak pedig kárpótlásként be kell érnie egy nagy rönkkel, meg a bárd suhintásával.



- Knut kifejti a további terveit, miszerint bizonyám, ő lesz ezentúl Anglia királya, de Edmunddal együtt, amolyan házastársakként fognak uralkodni az ország felett. Ennek a háttere, hogy miután a dánok Assandunnál megverték az angolokat, Edmund és Knut megosztoztak a területek felett, csak aztán hogyhogy nem, az angol ‘társuralkodó’ vagy másfél hónap múlva a fűbe harapott és a skandinávra szálltak a saját területei. Ebben a részben ez mondjuk nem következik be, szóval még Edmundnak is van esélye a Sapa inka címre. 

- Emma királyné a dán királynak kifejezi aggodalmát gyerekei iránt, akiket Olaf szintén elvarázsolt valahová. Erre a feladatra a börtönből kiengedett Godwint delegálják, aki, követve a fagylaltkehely szállítmányokat, megtalálja a kölyköket a mocsárban. Önmagát szerzetesnek álcázva fér hozzá a gyermekekhez. Miközben kérésére elmormolnak egy Miatyánkat, Godwin megmutatja az őröknek, hogy hová tenné a rozsdás bökőt, ha valamilyen okból kifolyóan végezni szeretne velük. A próba elég élesre sikerül, de sebaj, utána vissza tudja vinni Knutnak a két csemetét. Az uralkodó eztán átadja őket Emmának, és ezzel egyértelműen közelebb kerül a királyné csúnyájához.


- Leif visszatér a táborba, romantikázik egyet a felépülő Livvel, majd Haralddal megvitatják, a mocsárban való túlélésének mivoltát, ami a norvég herceg szerint egy igazi csoda volt.

- De a még ennél is nagyobb csoda, hogy az epizód legutolsó jeleneteihez senkinek sem volt a sorozat készítői közül elég önkritikája, hogy ne forgassák le. A csupa feketébe öltözött, a gonoszságot szinte hókuszpókuszi szintre emelő skandináv pogányvadászok megérkeznek az uppsalához közel elő kelta disszidensek természetgyógyász nénijéhez és Freydis felől érdeklődnek. Vezetőjük, akinek a megáltalkodottságtól már rég kihullott az összes haja, saját ujját megszúrva a rokkán vérével kereszteli meg a füvesasszonyt és a csecsemőjét. A nő menekülne, de hiába, mert a gyűrűlidércek már a kunyhó előtt várják őt lóháton, gruppenre készen. Freydis ezalatt a vulvaszemű Odin szoborhoz imádkozva megérzi, hogy jönnek a rosszak és menekülőre fogja, de búcsúzóul barátai a harmadik típusú találkozásból odaadják neki az akár kardként is használható szondát, amit legalább gondosan megtisztítottak, miután kivették a lány hátsó járataiból. Nehogy már rajtuk kívül más is hozzájusson a hölgy valagához - gondolják. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése