2019. december 7., szombat

Vikingek, 6. évad, 1. rész – Új Kezdetek

- A hatodik évad úgy kezdődik, hogy a sorozat készítői (megint!) megbuktak földrajzból. Ahogy az várható volt, semmilyen magyarázatot nem kapunk arra vonatkozóan, hogy hogyan keveredik Csonttalan Ivar Norvégiából a (Kijevi Rusztól jócskán délebbre lévő) Selyemútra, amely a szériában – ahogy azt már az ízelítő alkalmával kiveséztük – a különféle Dél-amerikai állatfajok legfőbb kereskedelmi útvonala. Ivar egyébként egy Vigrid nevű hívével (aki a későbbiekben persze nagyon-nagyon fontos lesz) és mongol képű zsoldosokkal utazik. A Selyemút egyik hófödte erdei állomásán debütálnak a ruszok, akik bemutatva különleges érzéküket a kereskedelemhez, azzal indítanak, hogy pár embert lekaszabolnak, majd Ivart kirángatják a kordéjából, de csak azután, hogy az egy dobókéssel megöli az egyik társukat. A cselekménypáncélnak köszönhetően persze nem torolják meg elhullott kollégájukat a kriplin, hanem inkább megérdeklődik az Odin szimbolikától hogy ki az. A félszemű egy buznyákért cserébe el is árulja, hogy ő Ivar király. A ruszok, mivel ilyet még nem láttak, hogy egy fogyatékos legyen uralkodó, ezért magukkal viszik Kijevbe, ami (elvileg) a Selyemút legközelebbi pontjától is minimum 800 km-re található, de a vágásokból úgy tűnik, hogy rögtön az erdő szélén. Azért remélem, hogy a DVD verzióban kapunk majd egy kivágott jelenetet, amiben a huncut ruszok eltérítik a Selyemutat egy jelzőtábla elforgatásával, épp mielőtt Ivarék odaérnek az útkereszteződéshez.

- De akkor nézzük a ruszokat! Láthatjuk, hogy nagy lovasnép, hiszen a rajtaütésnél bekokainozott bolhákat megszégyenítő mozdulatokkal szökdécselnek vágta közben kifelé a nyeregből a ló jobb és bal oldalára. Persze teljesen értelmetlenül. Kinézetük és képességeik alapján mintha valami valami kozák-tatár népségre akarnának hajazni és megrökönyödve fedeztem fel, hogy csupa fekete gúnyájuk alatt (mű)bőrlamellást hordanak! Elnézést szeretnék kérni a hagyományőrző kollégáktól, de az eddigiekhez képest ezt előrelépésként éltem meg (mégiscsak egy egykor létező páncéltípusról van szó :P). Azt viszont már annyira nem, hogy még az alkarvédőjük is bőrlamellásból van. Hát na, egy kis lépés előre, húsz nagy hátra. A nyelvi különbségekre most is ügyeltek: a nyelvekhez én nem értek, de a youtube kommentszekciójában nyilatkozó orosz rajongók nem értették meg hogy mit gagyognak, szal gondolom, hogy legalább egy nyelvészt megfizettek, hogy rakjon össze valamit ószlávul. Vagy ez, vagy egy részeg lengyel vendégmunkást kértek meg két sörért cserébe, hogy próbáljon meg alkotni néhány szót oroszul.


- Ivart beviszik Disney Kijevbe, ami természetesen a semmi közepén lévő, meghatározhatatlan anyagból épített falakkal körülvett hatalmas város, melynek egyből a bejáratnál található a főtere, mellette pedig a fából épült Kremlben (oké, inkább a 17. századi Kizsi Pogoszt) él a hatodik évad (előreláthatólag) nagy csínytevője, a fejedelem, Oleg a Próféta. Oleget az a Danila Kozlovsky nevű orosz színész alakítja, aki a pár éve bemutatott orosz történelmi film, a sokat mondó című ’Viking’-ben alakította Oleg leszármazottját, I. Vlagyimirt. Ennek a filmnek az igencsak menőre sikerült előzetese bejárta az internetet, gyanítom Michael Hirst is megnézte és egyből felkurjantott: ’Sej! Ez a gopnyik kell a Vájkingzbe!’.





- A 8-9. század fordulója környékén élt Oleg a Próféta egyébként még nagy valószínűséggel egy tisztán skandináv figura lehetett (Helgi vagy Helgu), aki vagy csak a kijevi vagy az összes rusz terület felett uralkodott. A sorozatban lévő adaptációja egy meglehetősen háborodott figura, akinek szintén Kattegatt az ősi otthona és beszéli az óészakit is. Eklektikus tróntermében fogadja Ivart, miután skandináv fonatmintás fejszéjével elvégezte a napi gyilkosság fejadagot. Oleg kételkedik benne, hogy ő egy király úgyhogy megkínoztatja Vigridet, aki elmondja neki, hogy igen, ő tényleg egy király, sőt egy isten is. Ezt ő kínzás nélkül is elmondta volna, de sebaj, legalább láthatjuk hogy ezek a ruszok mekkora gézengúzok. Ezek után a csúszómászó szemei előtt kivégezteti szerencsétlen társát, szóval, ugye hogy milyen fontos szereplő volt ez a Vigrid?

- A ruszokról megtudjuk, hogy ők már rég keresztények, ami hát Oleg idejében még eléggé marhaság, és most rá is koppintanék Hirst orrára, mert ha vette volna a fáradtságot és az orosz vikinges filmnek nem csak az előzetesét nézi meg, hanem az egészét, akkor abból legalább megtudhatta volna, hogy hivatalosan Vlagyimir alatt, a 10. század vége felé vették fel a kereszténységet. Meg legalább látott volna egy viszonylag élvezhető vikinges filmet. :P

- Később újra megkapjuk a Disney hangulatot, ugyanis Oleg egy hőlégballonnal (igen, jól olvasod) felrepteti magát és Ivart, hogy tesztelje utóbbi istenségét. A kaland barátságuk igazi kezdetét jelenti, kár hogy ennél nem kapunk egy vidám kis betétdalt. Utána az is kiderül, hogy neki is volt egy hűtlen felesége, akit ő megölt, ez pedig a két szivart már annyira közel hozza egymáshoz, hogy a rusz fejedelem végül elmondja, hogy Konstantinápoly után itt az ideje, hogy Kattegatt kapuja fölé is felakassza a pajzsát.


- Közben Norvégiáról is ejtsünk pár szót. Björn megkezdi a tisztogatást odahaza, és végre feltalálja a száműzetés intézményét. Szépen a szájába rágja mindenkinek (de főleg a nézőknek), hogy mit is jelent számkivetettnek (skógarmaðr) lenni, és Ivar volt testőreit erre ítéli. Ivar testőrei között van egy nagy darab félszemű, újabb Odin szimbolika, aki bizonyára valahogy vissza fog térni egy jelenet erejéig, hogy az egyik főhős levágja, hiszen mi másért is bámulna vissza szótlanul a kapun kívülről hőseinkre.


- Lagertha egy igazi koravén amazon nagymamaként elhatározza, hogy elássa a kardját és visszavonul egy farmra ahol egyedül, szolgák nélkül fogja nevelni a kecskéket, talán egy disznyót, meg egy lovat, hogy az ekét húzza. De megnyugtatja az unokáit, hogy nem lesz magányos, mert Ragnar meg sok másik ’barátságos’ szellem meg fogja látoganti. Tudtommal azért az ’aptrgangr’ a korabeli skandinávoknál annyira nem volt buli, de ki tudja mit szeretne ebből Lagi Mami kihozni a nekrofílián kívül. Egy Vikings: Walking Dead spinoff azért adná.


- További híreinkben Hvitserk a Buddhizmust egy újabb izmusra cserélve egyre többször nyúl a mézsör felé, Ubbe pedig a vadiúj rúnafeliratos zabkásarecept arctetoválásával elhatározza, hogy nyugatra hajózik, mert hallott egy titokzatos földről amit meg akar találni. Tuti hogy most már Új-Zélandra gondolnak.


- Végezetül pedig a ’rúgjunk bele még egyet Jóhajú Haraldba’ rovatunkban kiderül, hogy Olaf király elfoglalta Harald eddigi területeit, amíg az utóbbi a sérüléseiből próbált felépülni. Utolsó reménységként Harald Björn segítségét kéri. A Vaslapos felesége, Gunnhild megmondja, hogy ne segítsen neki, mert Harald úgyis egész Norvégiát akarja, ami logikailag rendben is van, de Björn elhatározza, hogy segít, hiszen ő egy jó király.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése