2019. december 29., vasárnap

Vikingek, 6. évad, 4. rész – Az összes fogoly

- Ivar besántikál Igor herceg lakosztályába, aki a szobájában felépített nagy méretű madárfészekben csücsül. Mondanám, hogy ez megint egy értelmetlen kreténség, de hazudnék, hisz kicsit belegondolva tetten érhető a művészi hasonlat: Igor herceg most még csak egy védtelen fióka, de ha felnő, belőle lesz az a büszkén szárnyaló rusz sas, mely uralkodni fog a kijevi területek felett. Mondjuk nem biztos, hogy az összes néző megérti ezt a szimbolikát, úgyhogy – ezt megerősítendő – én azt is leforgattattam volna, ahogy az ifjú Igort igazi kismadár módjára szájból szájba etetik. A két szereplő először ószlávul, majd óészakiul, majd ’ó-már-megint-az-erőltetett-skandináv-és-szláv-akcentussal-megspékelt-modern-angolul’ beszélget egymással. Ivar felfedi Igor számára, hogy ő egyébként örökölni fogja az összes rusz területet, mert hogy ezt az eddigi tíz-tizenegy éve alatt senki sem magyarázta meg neki. Bizonyára amikor feltette a kérdést az éppen aktuális gyámjának, hogy ugyan őt mégis miért hívják hercegnek vagy ez mit is jelent akkor jöttek a terelő válaszok, pl. ’Fiacskám, üljél rendesen.’, ’Meg van a tornazsákod?’, ’Rendet raktál a fészkedben?’, stb.


- Oleg éjszaka a templomban fogadja Ivart és közli vele a jó hírt, hogy kiadta a parancsot a nagy sereg verbuválására és a hajóhad építésére a Skandinávia elleni invázióhoz. Miután csont nélkül győztek a csont nélküli fog uralkodni a ruszok nevében. Ivarnak annyira nem tetszik az ötlet, hogy egy bábot akarnak belőle csinálni, ezt szóvá is teszi, ráadásként pedig megint felhozza, hogy ő egy isten. A fejedelem teljesen jogosan megmondja neki, hogy így is többet ajánl neki, mint amennyit ér és fogja vissza magát, különben becsomagolja őt a koporsóba a felesége mellé. Pillanatokkal később Oleg élét veszi a fenyegetésnek, bocsánatot kér a gorombasága miatt és egyetért, hogy vendége valóban Odin leszármazottja. Az uralkodó viselkedése valamelyest nélkülözi a következetességet, de nézzük el neki, elvégre a karaktere őrült.


- Ivar most már annyira nem komálja a profetikus fejedelmet, szóval ugyancsak éjszaka kilopózik a kutyaként láncra vert Dirhez, megajándékozza egy cupákkal és felajánlja neki, hogy kiengedi, ha cserébe segít megdönteni Oleg uralmát. Világos, elvégre a négykézláb mászók tartsanak össze.

- Norvégiában a Harald kiszabadítására vállalkozó Vassalakos Björnt és megmaradt seregét Olaf erői körbe kerítették. Olaf maga elé hívatja Björnt és Haraldot, hogy filozófiai dilemmákkal bombázza őket, ők pedig azzal vágnak vissza, hogy neki sem annyira rózsás a helyzete, mint amennyire hiszi, tekintve, hogy Kitérdekelszheim lakói nem fogadják el őt, és hogyha meg is támadja a támadók seregét, akkor csak nagy veszteségek árán nyerhet. Mivel a dagadék simán bekajálja, hogy nem áll annyira nyerésre, mint amennyire valójában áll, egy gyertyakörben ülve kezd el meditálni a sagákon. Több órányi elmélkedés után előpattan belőle a viking kori Jean-Jacques Rousseau, újra a színe elé rángatja túszait, majd megosztja velük felvilágosult gondolatait. Szerinte túl sok volt már az értelmetlen kis háborúból és egyesíteni kéne Norvégiát egyetlen király alatt, akinek a javára ő lemondana az összes területéről és hatalmáról, és ki lenne erre jobb ember, mint Vasvári Björn. Az uralkodó viselkedése valamelyest nélkülözi a következetességet, de nézzük el neki, elvégre a karaktere őrült. A megbeszélés végeztével Harald arcán kiül az őszinte ’anyátokkal szórakozzatok már’ kifejezés. Egyébként az itt felvázolt erőviszonyokat figyelembe véve egy ehhez hasonló alternatív történelmi szituáció az lenne, ha mondjuk a Kiegyezést egyedül Ferenc József találta volna ki, aztán a trónt meg felajánlotta volna Andrássy grófnak.



- Miközben a táborukban raboskodva várnak Olaf további ötleteire, Vasbetonos Björn igazán jó időérzékkel megáldva (mikor máskor szerezzen magának újabb ellenségeket?) megvádolja Laposelem Kettilt, hogy ő ölte meg Izlandon Flokit. Kettil ezt tagadja. Ugyan tény ami tény, hogy a távoli szigeten nem éppen a filantróp tevékenységei miatt tűnt ki a közösségből, de valóban nem tudja mi történt vele. Látszik, hogy annyira nem esik neki jól, hogy meggyanusítják, így miután Björn kisétál a sátorból az esőbe, Kettil egy monológban elmondja neki, hogy ne féljen, mert valahol őt is várja egy MÉH telep.


- Gatterban Ubbe Hviceket személyesen is megbízza a kereskedelmi küldetéssel, aki ennek megörül, megfogadja, hogy kijózanodik és elvállalja a feladatot. Bátyja azonban nem ad túl sok időt a rehabilitációra és amikor két jelenettel később látja, hogy még mindig tartanak az elvonási tünetek, inkább elküldi nélküle a delegációt. Ubbe csalódottságát kifejezve elhajtja maga elől Hviceket, aki így visszatér a gatteri gettóba Ivart hallucinállni és a sárban fetrengeni. Bizony, a viking kori junkiek élete sem volt könnyű, de ezzel bővebben majd a Narcos: Nordvegr című spinoffban fognak foglalkozni.


- Az epizód fő cselekményszálában Lagertha a farmja szomszédságában lévő faluban megszervezi a védelmet a banditákká silányult volt Ivar testőrök ellen. A település védelmét, középkorú férfiak hiján a néhány egykori pajzsszűzből, gyerekekből és az öregemberekből rakja össze. A haramiák támadása nem várat magára sokat, az akció a sorozat szintjéhez képest azért élvezhető, és végül Lagertháéknak sikerül felül kerekednie a támadókon. A látottak alapján nehéz elhinni róluk, hogy ezek elit testőrök voltak egykor, de lehet, hogy Ivar önmagából kiindulva direkt a nyomikat gyűjtötte maga köré. Vezérük, az ügyeletes Odin szimbolika, mikor felfogja hogy nem áll jól a szénájuk, visszavonulót fúj, de még sikerül utoljára borsot törni hőseink orra alá. Björn gyermek fia a küzdelem végeztével kiáll a falu bejáratához, hogy egy karddal hadonászva próbálja felhívni a figyelmet magára (’Lagi mami nézd az enyém milyen hosszú!’), de sajnos a megfutamodó betyár vezér búcsúzóul levágja a kölyköt. Kapunk még egy klisés halál előtti utolsó beszélgetést, amit szerintem a gyerekszínész csak gázabbá varázsol. Lagertha végül megvigasztalja, hogy ő is helyet kap majd az Ázok csarnokában. Vagy legalább is annak a legó verziójában.



- Gatterban tudomást szereznek a támadásról, a várandós Gunnhild pedig vállalkozik rá, hogy elmegy lecsekkolni mi a helyzet. Hacukája viszont elárulja, hogy hazudik úticélját illetően mert valójában a második Warcraft film forgatására igyekszik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése