2019. december 22., vasárnap

Vikingek, 6. évad, 3. rész – Szellemek, Istenek és Futó Kutyák

- Amint az az évadnyitó epizódból kiderült, Olaf Gogmagog átvette az uralmat Harald területei felett, a szerencsétlen fickó pedig most Retkeshajú Haraldként tengődik saját régi települése, Kitérdekelszheim tömlöcében. A kezdő jelenetekben Haraldot Olaf elé viszik, hogy lakmározzon vele csontos lómájon. A találkozó valódi célja viszont egy teológiai diskurzus a Nornákról, akik a sors fonalait szövik, de ez is csak egy frappáns álcája annak, hogy Olaf nem tudja, hogy kivégezze e Haraldot vagy sem, ami meg annak a frappáns álcája, hogy a cselekménypáncél miatt nem is teheti meg. Ja, és Olafnak van egy néger szolgálólánya, amit viszont a késő 9. századi Norvégiában csak azok a viking vezérek engedhettek meg maguknak, akik rendszeresen vezettek rablóhadjáratokat a szenegáli partvidékre. Nyilván azokból sok volt.


- A Retkeshajú egyébként egyre jobban hasonlít a norvég black metal muzsikus Fenrizre. Bizonyára a sitten csak Darkthrone szólt a trubadúrdobozból.



- Tanúi lehetünk Hvitserker lassú Gollammá alakulásának is, ahogy nem bírja magát túltenni felelőtlenül hátrahagyott barátnője, Thora tűz általi halálán, melyet Ivar emberei okoztak. Lelki problémáit itallal meg gombákkal igyekszik enyhíteni. Hunter S. Thompsonnal ellentétben neki a drogok, az alkohol és az őrület viszont egyáltalán nem válik be és többször hallucinál; hol a megégett testű Thorát, hol pedig gyűlölt testvérét, Ivart látja maga körül, akik olyan lesújtó tekintettel bámulják, mintha a pajzsfal mögött maszturbálna. Állapota az igazi problémát majd Ubbénak (-nek?) fogja okozni, aki egy kereskedelmi küldetéssel akarja megbízni Hviceket, ami a Selyemutat és talán Kínát érintené. (Erről az újabb baromságról majd egy kicsit részletesebben később.) Végső soron őrült küldetésre őrült embert küldeni költői megoldás lenne. Sokkal inkább mint logikus.


- Lagi mami farmját a közeli falvakból származó, jórészt megözvegyült nők látogatják meg, hogy saját szemükkel láthassák a híres senem pajzs, senem szüzet. Az életük nem könnyű, de hősnőnk megígéri nekik, hogy segíteni fog. Egy későbbi jelenetben Ubbéékkal beszélget és javasolja, hogy ha már el akarnak menni felderítgetni a nagyvilágban, a gyerekeiket igazán otthagyhatnák nála. Ebbe belemennek, majd Ubbe megjegyzi a feleségének, hogy ha már egyszer ő várandós, akkor ő is maradjon hátra. Torvi (aki számomra még mindig a sorozat legirritálóbb szereplője) ezen egyből felhúzza magát, kiossza a férjét, és megmondja Ubbe Lothbroknak (mondtam már, hogy Ubbe Ragnarsson a neve, te igen gyökér), hogy ő már elégszer volt megalkuvó a férfiakkal az életében és márpedig vele megy. Lagertha üdvözli a döntését és koccint vele. Csak úgy mellékesen jegyezném meg, hogy pár évaddal korábban Lagertha azért vetélt el, mert terhesen ment harcolni, ezek után furcsa lehet, hogy támogatja Torvi döntését, hogy egy ilyen veszélyes és fizikailag megterhelő úton vegyen részt. De aztán ki tudja, lehet hogy számára is irritáló.

- Ezek után megtartják a kecskeáldozós farm avató bulit. A szertartást Torvi vezeti, aki erre a különleges alkalomra Gorgoroth koncertre igyekvő gyöngytyúknak öltözött. Az áldozatot Odinnak ajánlják, az aláfestő zene pedig a Wardruna Tyrről szóló dala. Nem tudom, hogy ezen a félszemű isten mennyire sértődne meg, de gondolom a német kajakosok sem örülnének annyira ha az aranyérem átvételénél az osztrák himnuszt játszanák le nekik.


- Miután Ubbe és a gyöngytyúk visszahúztak Gatterba, a vadonban sunnyogó Ivar testőrök akcióba lendülnek. A félszemű testőr megközelíti Lagi mami fura tetejű házát, miközben az odabent mesél az unokáknak, azonban hamarosan kiderül hogy ez csak egy amolyan ‘azthittedmi?’ mozzanat, hiszen amikor berúgja az ajtót kiderül, hogy nem Lagerta házába tör be, hanem egy másikba, ami pontosan ugyanúgy néz ki, de az egyik névtelen özvegyasszony él benne. A néni megbaltázott testére másnap rátalálnak, Lagerthának pedig több sem kell, hogy véget vessen rövid életű pacifizmusának és előássa a kardot, miközben fejében Szent Kriszpiánusz szavai visszhangoznak: HARCOOOLJ! HARCOOOLJ! HARCOOOLJ!

- Vasorrú Björn elindul hát megmenteni Haraldot, de csak azután, hogy sakkozott egy jót felesége szolgálólányával (nesze neked, édes hármas). Most a rekord nem jött össze, ehhez négy jelenet kellett. Távozása után Ubbe veszi át ideiglenesen a Gatter irányítását. A jelenet, melyben kinyilatkoztatja politikáját nagy odafigyelést igényel, hisz az elhangzottakban és a látottakban is van blődség. Ugye itt beszél a Selyemútról és Kínáról, és ugyan Kína felemlegetésén mindenki röhög a csarnokban, a valósághűbb reakció a kínos csend lenne. Persze itt nem először tűnődök el a sorozatban körülírt világ földrajzi viszonyain. Lehet lassan meg kéne rajzolnom a Vikingek sorozat szerinti világtérképet. A csarnokban egyébként legalább ketten is viselik a lifegős kotvány láncingeket (inkább lánctabard), de az egyik fickónál ez ki van egészítve egy ráerősített, bordázott bőr pocakpáncéllal. Ezzel ő meg is nyerte az epizód legszarabb ruhája díjat. Mondjuk láthattunk ennél idiótább jelenetet is ebben a részben.



- Oleg, Ivar és a rusz trónörökös, Igor, akiről kinézet alapján simán elhiszed, hogy felmenője a jelenlegi orosz elnöknek, visszamennek Kijevbe. Odahaza Oleg elmondja a csúszómászónak, miközben a templomban italoznak hatezer gyertya fénye mellett, hogy nem fogja csak úgy annyiban hagyni, hogy a testvére megfenyegette. Dirt a már fent említett legértelmetlenebb és legidiótább jelenetben fogják el. Ő és emberei egy hóval borított tisztáson tartózkodnak, ami egy erdőn belül van. A mező közepén egy nagy máglyarakás látható, gyerekek játszanak, emberek zenélnek, Dir iszogat miközben őt és katonáit egy leginkább perui indiánra emlékeztető figura szórakoztatja tánccal meg ugrabugrálással, de közben a tisztáson egy ágyékkötőben lévő Krisztus alak menetel a kereszttel, mögötte pedig pópák és előkelők. Több kérdés is felmerül számomra a ’mégis mi a kórság történik itt?’-en kívül. Sorolom.
- Ez most egy világi vagy egyházi ünnep akar lenni?
- Mit keresnek a vadonban?
- De tényleg. Miért nem egy fallal körülvett település terén csinálják ezt? (Gondolom Novgorodnak volt ilyenje akkoriban.)
- Miért nem őrködik senki sem a tisztás szélén?
- Miért nézem én ezt még?
Egyszer csak lovasok ütnek rajtuk az erdőből, szigorúan lassított felvételben és nyilvánvalóan hangtompítós patával vannak felszerelve, mert az emberek csak akkor veszik észre őket, amikor már szó szerint két méterre vannak tőlük. Ennek ellenére Dir még időben kapcsol, előrántja a kardját, egy kicsit harcolgat a gyalogos támadókkal (akik meg gondolom a hóból másztak elő), de aztán leütik. Gondolkodó embernek, de még az együgyűeknek sem ajánlanám jó szívvel ezt a jelenetet.





- Oleg később Kijevben megkínoztatja Dirt, majd egy karikával átszúrva a száját egy kennelbe rakatja, akár egy kutyát. Ivar és Igor lemennek megnézni a borzasztó látványt nyújtó, meggyötört férfit. A páros először jót szórakozik rajta, de a kripli arckifejezése lassan átvált undorral vegyített szörnyülködésbe. Hasonló reakció nálam is előjött, de csak mikor észrevettem a trónörökös három csattal a vállon összefogott, fél ujjas, ruhának nehezen hívható kreálmányát.



- Végezetül Björnék megérkeznek Kitérdekelszheimhez. A településre az éjszaka leple alatt akarnak feltűnésmentesen beúszni. Olaf azonban már várta őket, mert látszólag Harald követei, akik Björn segítségét kérték valójában neki dolgoztak. Ez szerintem nem olyan rossz ötlet, Gogmagog így legalább megtudta, hogy Björn nem a cimborája. Készülvén a támadásukra Olaf a település partjainál a vizet belocsoltatta a már sokszor látott, akkoriban sosem ismert gyúlékony anyaggal, melyet begyújtva sokáig égő tűzfalakat emelt a kikötő bejáratához, az így csapdába került gatterieket pedig elkezdi lenyilaztatni. A Vasrácsosnak néhány emberrel sikerül megmenekülnie és visszajutni a hajókhoz. Következő támadásnál esetleg javasolnám nekik a vizes bőrrel bevont szörfdeszkákat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése