2019. december 16., hétfő

Vikingek, 6. évad, 2. rész – A Próféta

Ha esetleg nem sikerült volna a szürkeállományunkat az első résszel kellő képpen lezülleszteni, még ugyanazon a napon megkaptuk a második epizódot is, mely az előzőnél jóval agyrothasztóbbra sikerült.

- Floki medúzahajjal díszített hajója befut Gatterba, fedélzetén egy csuklyás idegennel, akire Ubbe azt hiszi hogy Floki. Oltári, pokoli, eszméletlen meglepetés ér mindenkit, mikor lehajtja fejfedőjét, és világossá válik hogy hát ez bizony nem a Floki, hanem az előző évadban előjel nélkül flokistából antiflokistába váltó Laposorrú Kettil. Más egyebet nem tudunk meg a jelenetből, leszámítva azt, hogy Izland honnan kapta a nevét valamint nyomatékosítja számunkra a választ az alábbi kérdésre: hány fém csat kell egy viking zeke összecsatolásához? Az összes.


- Egy nem sokkal későbbi jelenetben Kettil elmondja Ubbénak a jó és a rossz hírt. Ősi szokás szerint az utóbbival kezdenek, miszerint Floki eltűnt Izlandon, a jó hír viszont, hogy az a fószer, aki már látta Új-Zélandot, az bizony Izlandon él és akár találkozhatnak is vele. Ubbe elhatározza, hogy vegyítve a kellemest a hasznossal, a Lapostetűvel tart és út közben Floki után is tudnak majd kutatni. De ez még egy kicsit odébb lesz, hiszen Björn gyanítja, hogy öreg cimborájuk eltűnéséhez Kettilnek bizony sokkal több köze van, mint bármihez ami valóban megtörtént a 9. században, ezért megmondja neki, hogy vagy vele tart következő norvégiai hadjáratára vagy még nagyobb gyanúval fog viseltetni iránta.

- Vasfüggönyű Björn történetszála egyébként ebben az epizódban kimerül abban, hogy végigkérdez még kilencvenhat embert, egy olyan kérdésben, ami már úgy tűnt, hogy az előző részben eldőlt. De hogy illusztráljam:
- Björn: Szerintetek segítsek e Harald királynak?
- Gunnhild: Ne.
- Ubbe: Mittudomén, inkább ne.
- Hvitserk: Lesz*rom.
- Lefosott arcú jós szelleme: *Értelmetlen nyünnyögés* - értsd: Csinálj amit akarsz.
- Lagertha: Ne legyél hülye.
- Björn: Oké, akkor megyek és segítek Haraldnak.


- Ja, azért annyi még történik Björnnel kapcsolatban, hogy feleségének az egyik szolgálólánya, Ingrid szeretne vele sakkozni, és ez látszólag Gunnhildet annyira nem is zavarja. Alakul ez az édes hármas is, de elkiabálni nem akarom, hisz volt már hogy nem jött be az általam vizionált parázna történetelem. Azért a zsepiket ne rakjátok messzire. :P


- Lagertha farmja - aszimmetrikus tetővel ellátott kalyibájával a központban - rekord idő alatt épült fel. Úgy látszik megérte felvenni a lakáshitelt a kattegatti nabateus gibbontenyésztőktől. Nyugdíjas napjai azonban rövidesen félbe szakadnak, hisz ha zombi rokonok nem is, de az előző epizódban száműzött Ivar testőrök az apokalipszis három lovasaként figyelik őt az erdő széléről miközben rőzsét gyűjt. Bízom benne, hogy tudja még hol kaparta el a kardját, mert így sántikálva fegyver nélkül bizonyára semmi esélye nem lesz három támadó ellen. Nagyon izgulok.



- Mindeközben Kijevben egy bábműsor alatt Oleg elmondja Ivarnak, hogy Novgorodba kell mennie összeszedni a gyámfiát, Igort a testvérétől, és csak azután tudja elkezdeni megszervezni a skandináviai D-dayt. Igor mellesleg Rurik gyermeke és így a rusz területek trónörököse és gondolom, hogy azt is tudja, hogy a papa hova dugta el a T-34-eseket Oleg elől. Próféta ide vagy oda, mindent azért ő sem láthat előre.


- Szóval a sorozat Novgorodba is elkalauzol bennünket. A város egy erdő mélyén található és már meg is állapítottam volna róla, hogy a bemutatottak alapján egy kis udvarból meg egy fából készült kis kúriából áll, de aztán észrevettem, hogy az épület mögé CGI-vel odabiggyesztettek egy várost is. Oké. Az viszont megint nagyon érdekes, hogy az uralkodók kérója rögtön a város bejárata mellett található. Így legalább az előkelőknek nem kell messzire menni ha vadászni akarnak, vagy ha csak szimplán kedvük támad a fenyőfák alá szarni.


- A fogadócsarnokban, amíg Oleg testvérére várnak, a fejedelem elmondja a Padlótörlőnek, hogyan kapta a próféta nevet; miután bevette Konstantinápolyt, a görögök meg akarták mérgezni, de ő megálmodta előre, hogy a bora mérgezett volt. Legalább ez hiteles, a Kijevi Őskrónikában is nagyjából ezt a sztorit írják le. A háttértörténet után megérkezik Oleg testvére, Aszkold és a gyermek Igor. Oleg megbeszéli testvérével, hogy megtámadják Skandináviát és visszaszerzik a területeket amik jog szerint őket illetnek meg. (Fogom a fejem baszki.) Aszkold egyetért, biztosítja támogatásáról a prófétát, aztán belekortyol a borába és megmérgeződik, embereit odakint pedig lemészárolják a kijevi nindzsák. Oleg erre zenét kér és táncra perdül, majd Igort magához veszi. Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de az megintcsak hiteles (már ami az Őskrónikában leírtakat illeti), hogy Oleg ölette meg Aszkoldot, csak éppen a hely meg az idő nem stimmel, mert a forrás szerint ez Kijevben történt és vagy huszonöt évvel azelőtt, hogy Oleg Konstantinápolyban járt. Dehát nem is a Vikingek lenne, ha a korabeli források történeteit nem egy pár mondatos monológban intéznék el, helyette pedig a kitalált baromságokat mutatnának be a cselekményben.

- Pár szót szóljuk a ruszok kinézetéről is. Gardrób ügyileg nagyrészt mintha a 16-17. században járnának. Ugyan ehhez a korhoz nem értek, de sejtésem szerint igazából ahhoz az időszakhoz sem hitelesek. Kutatómunka nélkül arra tudok gondolni, hogy a közelmúltban készült egy Rettegett Ivánról szóló film, aminek a cuccait Hirsték felvásárolták anyagáron, vagy megkapták egy szívességért cserébe, miszert szörfözhettek a földön kúszó Ivar hátán.


- Novgorodban való további tartózkodásuk során Ivar vérciki bűvésztrükkökkel kápráztatja el Igort. Ha már itt tartunk, igazán nyelhetne kardot is. Oleg már indulna haza, de ekkor felbukkan serege élén másik testvére, Dir, akit az Őskrónika folyamatosan együtt emleget Aszkolddal. Dir, aki körülbelül úgy néz ki, mint egy farsangkor mongol hadúrnak öltözött Karády őrmester, azért jött, hogy visszaszerezze Igort, aki a rusz területek feletti uralom záloga. Oleg azt mondja Dirnek, hogy engedje el őket a trónörökössel együtt, különben valami nagyon rossz fog vele történni, és mivel ő egy próféta, ez valóra is fog válni. Dirt azonban nem lehet ennyivel megfélemlíteni, de felajánlja, hogy ha kitalálja ki az a lány akit titokban feleségül vett, akkor elhiszi amit mond és elengedi. Mi sem egyszerűbb Olegnek, aki rövidesen közli, hogy Annának hívják, egy 12. századi szentről elnevezett templomban volt a menyegző és előhozza, mert végig a függöny mögött bújkált. A testvér állja a szavát és elsomfordál, Ivar pedig az eddig hallott leggázabb hanglejtéssel szól Dirnek, hogy tőle elfelejtett elköszönni. Ez még Tapsi Hapsi előadásában is égő lenne.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése