2017. március 1., szerda

Vikingek, 4. évad, 13. rész - Két út

Ez egy nagyon jó rész volt, elöljáróban el is mondom milyen képzeletbeli szituációhoz hasonlítanám:
Leonidasz spártai király a perzsákkal való ütközet előestéjén közli harcosaival, hogy a csata mégsem a thermopülai-szorosban lesz, hanem egy szép tágas réten Spárta közelében. Az ütközet előtt minden harcosnak a jobb kezét össze kell majd kötni a tőle balra álló harcos bal lábával. A kardot szigorúan csak úgy használhatják, hogy ráfognak a pengére és a markolattal ütnek, a páncélt pedig fordítva szabad csak felvenni, mert az úgy szerencsét hoz. Végezetül, ha a perzsa íjászok elkezdenek lőni rájuk akkor egy előre kiosztott, élő darazsakkal teli fiola tartalmát a szájukba kell önteni és úgy kivárni a nyílzápor végét. 
Igen, pontosan ennyi értelme volt a legutóbbi Vikingek epizód történéseinek.


- Ragnar, Ivar és a tengeri vihar többi túlélője (kb. 15 ember) sikeresen partot ér Wessexben. Rövid idő alatt össze is kaparják magukat, és odébb állnak, de már az első pihenőnél a morcos vikingek megjegyzik Ragnarnak, hogy miatta nincs már meg az 'army of revenge' és hogy mihez fognak így kezdeni. 
Az a nagy 'army' kb. 30 emberrel volt nagyobb a mostani csapatnál, de annyival már bizonyára le tudták volna kaszabolni az egész wessexi sereget...


- Nem sokára a wessexi angolszászok... bocsánat, fantasy lovagok meg is találják ami maradt a hajókból, köztük egy nedves, koszos rongydarabnak tűnő zászlót, amiből azonban a herceg egyből levágja, hogy itt van Ragnar Lothbrok. Gondolom a sorozat készítői szerint ez lehetett a személyi igazolványhoz legközelebb álló dolog akkoriban.


- De van itt a Ragnaros történetszálban még móka és kacagás! Az egyik jelenetben elmondja Ivarnak, hogy 'nem azért jött Angliába, hogy visszamenjen' és ezért nem utazhatnak tovább a barátaikkal. Szóval mi a legjobb lehetséges megoldás? Ragnar és Ivar az éjszaka folyamán megöli az összes társát, akik túlélték a vihart de még Russel Crowet is. Megint egy logikus lépés, engem csak az zavar, hogy egy ilyen nagy nevet miért kellett két rész után kitenni a sorozatból??

- Az öreg és a nyomorék utolsó jelenetében megérkeznek egy településhez, de ennek a két fura alaknak a látványa (az egyik kúszik a földön!) annyira megrémíti a falusiakat, hogy fejvesztve menekül ki merre lát. 
Talán vándor nekromantának és házi zombinak nézték őket, ebben az esetben inkább érthető. :)



- Másik súlyosság. Björn és flottája megérkeznek Normandiához, de kb. direktbe Rollóhoz mennek. Mondjuk mondanék nekik egy jobb ötletet: 60 hajójuk van, meg rohadt sok harcos, mondják meg a frankoknak, hogy ők csak áthajózni akarnak, nem itt akarnak fosztogatni, szerintem így mindenki jobban járna, még talán hagynák is. De nem, mert inkább hagyják hogy Björnt és a többi nevesített szereplőt (köztük Széphajú Haraldot, aki norvég király akar lenni hálaazégnek!!!) Rollo elé vezessék aki aztán foglyul is ejteti őket.
Emlékeztetőül Rollo rezüméje:
- Már az első évadban is ingadozott a hűsége.
- A második évadban Jarl Borg mellé állt és Ragnarék ellen harcolt.
- A negyedik évad elején az összes (hangsúlyozom, az összes) skandináv harcosát megölette.
- Az negyedik évad felénél ő vezette a frankokat Ragnar ellen.
...
A tömlöcben szerencsére Halfdan meg is mondja Björnnek, hogy 'hülye vagy fiam', de sajnos nem csak ő a hülye, mint később kiderül.


- Rollo, aki bebiztosította magát Frankiában, akinek, földje, vagyona és családja van és aki már többször elárulta eredeti honfitársait, coming out-ol feleségének, a frank királylánynak, hogy ő még mindig vikingnek érzi magát és Björnékkel fog menni a Földközi-tengerre rabolni és fosztogatni...
...
...
Igen, és azt említettem, hogy a fentebb felvázolt képzeletbeli szituációban Leonidasz azt is megparancsolja a harcosainak, hogy ha megérkezik a perzsa lovasság, akkor gyékényszőnyeget leterítve és kényelembe helyezve magukat feküdjenek le eléjük a földre?



- Végül minden jó ha a vége jó, Rollo megint ott feszít a viking hajón. De mi ez? Egyszer csak megragadják, kötelet rá, majd a vízbe dobják és a hajó alá feszítik ki hogy megfulladjon. Végre mondom, valami hitelesség, á de mégse, mert Björnnek megesik rajta szíve és kihúzatja. Végül is, ha jobban belegondolok, a vikingek mindig is híresek voltak a megbocsájtásról.


- A harmadik történetszálról meg annyit, hogy egész jól elment... egy Xéna epizódnak. :P


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése