2017. március 7., kedd

Vikingek, 4. évad, 15. rész - Az összes angyala

- Gyanítom, hogy a 9. századi angolszász börtönöknek nem volt lekövezett padlója


- Ragnar Ivar szájába rágja azt ami még nyilván senkinek sem volt eddig egyértelmű. Ez a bosszútörténet csak akkor lett volna gázabb, ha még mielőtt Ragnar elindul otthonról így szól a fiaihoz: "Figyu srácok, én most szépen elmegyek Angliába megöletni magam a helyiekkel. Majd gyertek utánam és jól bosszuljatok meg, oké?"

- Ecbert, mivel ilyen jó haverja Ragnarnak, elintézi, hogy Ivart visszavigyék Kattegatba. Indulása előtt Alfréd a kezébe nyom egy sakkbábut, ha jól látom egy gyalogot, ezzel kifejezve véleményét a kripliről: "Szerintem te egy paraszt vagy."


- Ecbert annyira nyűglődik, hogy ő nem akarja Aelle királynak átadni és így megöletni Ragnart hogy az már szinte nekem fáj. Ha ez ennyire gond neki, miért nem találnak ki valamit, mondjuk megrendezik a viking vezér halálát. Úgy is Ivar mondja meg a testvéreinek, hogy apjukat megölték, őt meg már hazaküldték, innentől meg úgy is mindegy, nem?

- Mi lehet rosszabb annál, hogy a nézőket emlékeztetik arra, hogy Alfréd egy fattyú és egy ex-szerzetes fia? Az, hogy magának a gyereknek is elmondják ezt. Bizonyára sok joga lesz majd így a trónra.

- Az angolszász katonák akik este őrzik az öreg viking ketrecét (és akik végre nem burgonet sisakokat hordanak!) kíváncsiak rá, hogy Ragnar gót e ("goth! goth!" - mondják), amit úgy akarnak tesztelni, hogy ujjal megpiszkálják. A fogoly ezt észreveszi és megharapja az őr kezét. Ebből max. az derül ki hogy Black Sabbathos





- Öveket becsatolni: A kocsis, aki Ragnar szekerét vezeti VAK! Elgondolkoztam rajta hogy tulajdonképpen mi is a logika emögött, de rá kellett jönnöm elég hamar, hogy semmi... ja, de hogy Ragnart emlékeztesse a lefosott arcú vak jósra odahaza. Egy rövid ideig őt is haluzza oda és elmondja neki, hogy szerinte nincsenek is istenek. Egy túlvilági látomással beszélget arról, hogy nincsenek istenek. Jajj.


- Látom Aelle áttette a székhelyét az erdőbe. Itt szépen megkínozzák, megsütögetik és a kígyóverembe dobják Ragnart, ahogy azt leírja valamelyik történeti forrás is. A műsorról mondjuk a jó barát, Ecbert sem akar lemaradni úgyhogy szerzetesi álcában ő is végignézi a kivégzést. Hát igen, a legjobb barátokra, ha máskor nem is, de a brutális kivégzéseden való részvételen számíthatsz.


- Végül Ivar visszatér haza és elmondja ami történt (vagy legalább is ami szerinte történt). Aztán a testvérei elmondják, hogy anyja meghalt és Lagertha lett a királynő Kattegatban... És miért nem mondjuk Ubbe lett a király? Mert ez már nem egy patriarchális társadalom, szokjatok hozzá.

- Még láthatunk egy random félszemű arcot egy hajón. Gőzöm sincs ő ki és hogy jön ide, utólag utánaolvasva viszont kiderül, hogy ez Odin. Ja, jó. Ahogy akarjátok...


- Utoljára pedig Ivar kezével kifacsarja az Alfrédtől kapott sakkbábut és kiderül, hogy lekvárral volt töltve.


1 megjegyzés: