2017. március 6., hétfő

Vikingek, 4. évad, 14. rész - A reggel előtti bizonytalan órában

- Xéna (Lagertha) elfoglalja Kattegatot, amiért mindenki nagyon élteti, többek között azok is akiket megtámadott. Aslaug királynő, mivel tudja, hogy ő nem olyan jó harcos, mint kb. az összes többi nő rajta kívül és Xéna úgy is leverné, mint paraszt a mezsgyekarót, így inkább úgy dönt, hogy a legjobb kardját a sárba dobja és önként feladja az uradalmat, ha cserébe ellenfele engedi neki, hogy elmenjen 'ahova az istenek akarják'. Az újdonsült ex-királynő így el is indul, de közben Lagertha rájön, hogy 'ahova az istenek akarják' csak egy frappáns hasonlat arra, hogy a sorozat készítőinek fingja sincs arról hogy ezek után mit kezdjenek Aslaug karakterével: ki kell írni a történetből, ezt Xéna egy nyílvesszővel el is intézi.


- Ragnar és Padlótörlő Ivar megérkeznek a random angolszász városhoz. A városkapun egyből kilovagolnak az angolszász... elnézést, gondori lovagok és elkezdenek körbelovacskázni körülöttük. Két kérdés: A kapu előtt tíz méterre álló, kettő fegyvertelen szerencsétlen ellen nem e elég gyalogosokat kiküldeni? Illetve, miért kell körbelovagolni őket, nem elég e körbeállni őket? Biztosan könnyebb figyelni Ragnarékat úgy, hogy a lovon ülőknek folyamatosan tekergetni kell a nyakukat.


- Közben Auslagot... bocsánat, Aslaugot eltemetik. Könyörgöm, ki találta azt ki, hogy ezeket a temetkezési hajókat tüzes nyíllal gyújtották fel, és nem pedig a parton egy fáklyával (ahogy Ibn Fadlan a 10. században is leírja), amikor ellökik? Szeretem azt hinni, hogy az íjászok azért nem a vízbe lőttek, vagy azért nem lyuggatták ki a halott csajnak a fejét azzal a két darab nyílvesszővel mert szerencséjük volt.

- Minden ami Ecbert király és Ragnar között történik, irtó gáz. De leginkább az a rész, amikor teológusra isszák magukat. Egyik jelenetben pedig a wessexi király úgy felborítja az asztalt, hogy még a villa egyik kőpillérjét is arrébb löki vele (figyeljétek csak meg :D ). Továbbá, mikor is lettek ők ilyen nagy pajtások? Vagy csak azért mert Athelstan (akiről kb. úgy beszélnek, mint az első középiskolai szerelmükről, de komolyan) a közös barátjuk volt? Na ne már.



- Köszönöm, sorozat, hogy újból emlékeztettek rá, hogy szerintetek Nagy Alfréd angolszász király egy lindisfarnei szerzetesből lett vikingből lett pap fattya. Köszönöm.

- Magnus, aki az angolszász herceg fattya, és jelenleg leginkább képviseli a Barátok közt szálat, megtudja, hogy ő valójában nem Ragnar fia, mint ahogy hitegették korábban. Miután ez kiderül számára, valódi apja útnak ereszti az esőben, egy tarisznyányi kajával. Szerencsétlen gyerek. Persze gondolom sikerül majd neki valahogy Norvégiába emigrálnia és belőle lesz majd I. (Jóságos) Magnus, aki egyesítette a norvég és dán koronát. Elvégre simán belefér.

- Végezetül Ragnar megmondja Ecbertnek, hogy meg kell őt ölnie, és egyúttal zseniális tervét is megossza vele, hogy ha megölik az angolszászok, akkor a fiai visszatérnek bosszút állni érte. Ecbert azonban a szörnyű tettet nem akarja megtenni, ugyanis az elmúlt este folyamán olyan nagy cimbik lettek. Ezt a jó viszonyt ugye az is mutatja, hogy reggel már egyenesen ott ült mellette a trónján(!) (igen, ennyi erővel már az ölébe is ülhetett volna, a helyzeten nem sokat rontott volna). Úgyhogy végül kifundálják, hogy a szomszédos Aelle királynak adják át inkább Ragnart, ő majd biztosan kivégzi.

Amúgy meg ne haragudj Ragnar, de amilyen szánalmasan viselkedtél az utóbbi részekben én csodálkoznék, ha a fiaid legfeljebb azt az emut küldenék csak Angliába, hogy megbosszuljon.

De, sajnos amint azt az előzetesben már láthattuk, fél Skandinávia ott lesz majd, hogy elégtételt vegyenek szuicid hajlamú egykori királyuk haláláért. :(


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése