2018. december 1., szombat

Vikingek, 5. évad, 11. rész – A Kinyilatkoztatás

- Ivar és kompániája begurul a Lagertháék által felhagyott Kattegatterba, majd rövidesen a Normandiából frissen hazatért Rollo is megérkezik, és köszönti vendéglátóit: ’Ivar király. Harald király. Hvitserk.’ Na igen, a település befoglalása után Ivar királlyá léptette magát elő, annak ellenére, hogy semmilyen történeti forrás nem tanúskodik róla, hogy bárminek is a királya lett volna. Persze, ekkoriban volt pár kiskirály Norvégiában, akikkel ugyebár Széphajú Harald számolt le végül, szóval még akár bele is férne, az viszont mindenképp érdekes, hogy a papíron nagyobb hatalommal rendelkező Haraldra leginkább illő cím az ülésrend alapján a kispad királya.


- A Széphajú aztán meg is érdeklődi Rollót, hogy mi járatban, amire jön egy ’hiányzott a régi hely’ (értsd: ’mert csak’) válasz. Persze többről is van itt szó, a segítségért cserébe kereskedelmi megállapodást akar, és hogy ha a földjeit megtámadják, akkor menjenek a vikingek segíteni neki. Földrajzilag ugyan nem tűnik túl megalapozottnak, hogy Normandiát pont Norvégiából segítsék ki, de ahogy pár résszel korábban láthattuk, villámgyorsan áthidalható ez a távolság a sorozat univerzumában. Bizony, sajnos a geográfia sem tartozik a műsor erősségei közé.

- Mindeközben Izlandon, Floki ugye felajánlja hogy feláldozza magát a bajokért cserébe, de a döntést a nép kezébe adja. A szavazás egyenlően alakul a Floki-párt és az Nemfloki-párt között, de végül az Antiflokista megmondóember, Eyvind fiának szavazata dönt apja akarata ellenében, és a sorozat régi szereplőjéből mégsem lesz áldozat. Ez a váratlan fordulat azért nagy megkönnyebbülést hozott számomra, ez alatt a tíz hónap alatt olykor komolyan fontolgattam, hogy betelefonálok az Astro-világba és kikérem Vénusz jósnő látomását Floki sorsa kapcsán.


- A pusztában bújkáló Lagertháék részletesen végigveszik a lehetőségeiket, hogy hova menekülhetnének: 1. A dániai Hedeby, ami a nő régi birtoka volt és még mindig vannak ott emberei, de Björn megjegyzi, hogy nem lesznek sokáig ott emberei, ha Ivar rájön a tervükre. Hogy Ivar mit tenne ami árthatna Dániában, vagy mi is a tervük arról már nem esik szó, de úgy tűnik elég nyomós érv ahhoz, hogy Hedebyt elvessék. 2. Valahol, valahova biztos mehetnének... Igen, kifogytak a lehetőségekből. Legalább is a vikingek, hiszen mire is lehet jó a csapat token angolszász püspöke, (amellett, hogy Lagerthát egészségügyileg kezelje egy rendkívül ’valószerű’ romantikus kapcsolat keretében) hanem arra, hogy bedobja a saját javaslatát ami ellen már nem tudnak kitalálni jó kifogást és a sztoriszálat továbbmozdítsa majd... Angliába?


- Rollo éjszaka kilopakodik Kattegatból egy katonájával. Bizonyára ez lehetett egyik legmegbízhatóbb és legkompetensebb embere, ami már abból is evidens ha ránézünk, hogyan hordja a sisakját.


- Áldassék a Hirszt Micu neve, hogy képes emelni a tétet! Az évad első felében bemutatott Szulejmáni értékek, most már az Izaura szintjére emelkednek, ahogy kiderül, hogy Lagertha Ragnart megcsalta Juan Carlos Raúl de Normandíával (Rollo) és így Vasbordájú Björn valóban az ő fia!!! Rollo ezért felajánlja nekik, hogy védelmet ad nekik Frankiában. A Vasbordájú felhúzza magát, meg akarja ölni valódi apját, de a végén mégsem teszi és elengedik. Arra azért őszintén kíváncsi vagyok, hogy ha Rollónak annyira fontos Lagertha és Björn, akkor mégis mi a szent szárított viking lólőcsért (volt ilyen!!) Ivaréknak küldött sereget!?! Ki érti ezt!?


- Újra Kattegatban Rollo felajánlja a kriplinek, hogy elárulja hol bújkálnak a Lagertháék, de cserébe olyan éves járadékot kér tőlük, hogy épphogy az alsógatyáikat nem rángatja le róluk. Ivar ezeken a feltételeken jókat kacag, de a következő jelenetben már a pusztában kocognak, jelezve ezzel, hogy mégiscsak elfogadta a lehetetlen ajánlatot. A pusztában persze már nincs senki, Ubbe zakkant feleségén Margrethen kívül, úgyhogy Ivar kicsit morcos lesz.

- Rövidesen viszont jön a vigaszdíja és odahaza egy tüneményes szőke leányzó látogatja meg a szobájában olyan kivágott nyakú ruhában, ami a Viking korban sose volt. Beszélgetésük felirata akár ez is lehetne: ’Kémia, kémia, kémia, kémia.’


- Lagertháék az epizód végére megérkeznek Burgonetlandba, ahol már felsorakoztak ellenük a minden viking hajók ellen +20-at sebző tüzesnyilakkal felszerelt angolszász harcosok. Veszélyesek, hiszen egy korábbi jelenetben láthatjuk, ahogy egy véletlenszerű skandináv csapat jópár hajóját már felégették és legénységüket levágták, jelezve hogy ezen a vidéken már pedig nem fognak Ensiferum klipet forgatni. Heahmund közbenjárásának köszönhetően szerencsére hőseinknek nem esik bajuk, de Saint Randomsburgh udvarába azért ketrecben viszik őket, biztos ami biztos.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése