2018. december 9., vasárnap

Vikingek, 5. évad, 12. rész – Alávaló gyilkosság

A Vikingek eheti részét a legalja.hu szponzorálta.

- Lagertháékat bevágják a dutyiba az angolszászok. A hűvösön azon mérgelődnek, hogy jól kiszúrt velük ez a Heahmund és most ugyanabban a börtönben sínylődnek, ahol Ragnar is töltötte az idejét. Nem igaz, annak a börtönnek pöpec lekövezett padlója volt. Eközben Heahmund elmondja Alfrédnak mi történt vele, hogy részt vett Ragnar fiainak háborújában melyben végül Ivar győzött. A wessexi király közli, hogy ismeri őt, hisz még együtt játszott a Csúszómászóval gyerekkorában (másfél évvel ezelőtt). A püspök közbenjárásával rövidesen kiengedik a vikingeket a böriből, de Alfréd megígéreti velük, hogy segítenek majd harcolni honfitársaik ellen, cserébe majd megtelepedhetnek azon a földön amit Ecbert ígért nekik oda és ráadásul szabadon kolbászolhatnak innentől a királyi udvarban.



- Izlandon Floki szomorkodik, hogy átverte az embereket akiket idehozott, meg hogy az istenek nincsenek is itt. Jelenetei alatt én meg azon tűnődök, hogy tulajdonképpen mi akar az lenni, ami a feje búbjára van tetoválva. Legerősebb tippem Reykjavík legkorábbi utcahálózatának térképe.


- Eyvind szakadó esőben fejszével megy aratni, de kénytelen szembesülni a ténnyel, hogy Izlandon nem terem meg semmi. Hogy miért nem mondjuk halászattal próbálják megszerezni a napi betevőt az még mindig egy nagyon-nagyon jó kérdés, bizonyára még nem fedezték fel a tengerpartot.


- Kattegatterban Ivar bemutatja a népnek újdonsült feleségét, Freydist. Harald ennek nem örül, mert ha Ivarnak kölke születik, akkor örökre az övék marad a város. Aha, szóval Harald nagy terve Kattegat megszerzésére a kivárás volt. Persze senkit se zavarjon hogy látszólag Harald egy tizessel idősebb Ivarnál.

- A lakodalom (vagy mi) után Freydis ba. sakkozni akar, de Ivar elmondja neki, hogy ő nem hogy csak sakkozni nem tud, de még azt sem tudja, hogy hogyan állítsa fel a bábukat. Ekkor hitvese behülyíti, hogy nem is kell játszania, ahhoz hogy mattot adjon, elég ha szimplán megvágja a tenyerét egy olyan késsel amit egy olyan ember készített, aki szerintem még soha az életében nem látott késeket. Egy későbbi jelenetben láthatunk egy névtelen vikinget is, aki egy lámpást tölt fel. Legyen mondjuk a neve Olajöntő Dugulf.. esetleg Kúrbjörn. Freydis meglátogatja Kúrbjörnt akiről kiderül, hogy nagyon jól tud sakkozni, úgyhogy a nő eztán vele sakkoztatja magát. Ivar meg később persze elhiszi, hogy ő adta a mattot.


- Heahmund visszakéri Sherborne püspökségét a királytól, de ő nem adhatja, mert már odaadta a pótpüspöknek, Cuthrednek, amíg ő Skandináviában volt. Heahmund így hát felkerekedik és elmegy meglátogatni Cuthredet a templomában. Bárki aki egy kicsit is odafigyelt az általános iskolai művtöri órákon könnyen levághatja, hogy a sherborni templom legalább annyira tűnik 9. századinak, mint a kamera amivel a jelenetet felvették. Heahmund elmondja hogy akarja vissza a püspökséget de Cuthred nem adja, viszont végtelen bölcsességében elkotyogja, hogy meg akarja szövetségeseivel gyilkoltatni Alfrédet, mert bevezeti hogy az iskolákban angolul is taníthassanak (elvileg ez így is volt).


- Lágertha és Heahmund eztán elmennek az erdőbe sakkozni, de egy angolszász Ódin szimbolika kikémleli őket. Utána valamelyik házba is elmennek sakkozni és azt is kikémleli, majd jelent Cuthrednek, aki aztán újfent végtelen bölcsességében ki másnak árulja el levélben hogy ezt megtudta!? Heahmundnak. Az ex-püspöknél így végképp elszakad az ékszíj, visszamegy az anakronisztikus templomba és vagdalthúst készít Cuthredből. (cut-cut-Cuthred, da-dumm-tss.)



- Margarethe Ivar halálát akarja, cserébe este három csuklyás, késdobálásból doktorált figura jelenik meg a szobájában és kiírják a történetből. Eggyel kevesebb frusztráló karakter.


- Alfréd leendő felesége, Elsewith is színre lép. A vikingek lenyűgözik őt. Látja ahogy Ubbe és a forgatókönyv író lánya szerencsétlenkednek Saint Randomsburgh udvarán és megjegyzi emberének, hogy milyen jó hogy ezeknél a pogányoknál a nők is harcolhatnak. Embere megmondja, hogy az nem egy normális dolog hogy nők harcolnak. Semmi gond, ennek amúgy sincs semmi köze a harchoz, inkább a folyton közéjük álló légelementál fegyvercsattogtatással való elijesztésével lehetne legjobban leírni.


- Elsewith egyébként sokat szemez Björnnel, és már az elsőnél levágod, hogy ezek aztán sakkozni fognak. Igaz is, először csak az istállóban lépnek egyet-kettőt a gyalogokkal, de később Björn szobájában kezdődik az igazi bajnokság. Tetszik ahogy Michael Hirst szerint attól lesz jó egy történet, hogy senki sem azzal sakkozik akivel valójában kellene. (Nem.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése