2018. december 23., vasárnap

Vikingek, 5. évad, 14. rész – Az Elveszett Pillanat

És igen, a sorozat pont akkor ér el az aktuális évad leg agyrothasztóbb epizódjához, amikor az itthon lévő egyetlen alkoholos ital, a mindössze 15%-os karácsonyi mézeskalács ízű likőr (ne ítélkezzetek, csak kíváncsi voltam az ízére)

- A rész ott folytatódik, ahol az előző véget ért, Csonttalan 'Hogynézelkimármegint' Ivar koronázási zsúrján. Szinte azonnal lekerül a titokzatos áldozatról a csuklya és kiderül kiléte. Na, mit gondoltatok, ki lesz az? Hvicek? Netán a lefosott arcú jós? Nem, hanem Lagertha... azaz hogy mégsem, hanem egy teljesen random nő, akire Ivar azt mondja, hogy ő Lagertha. A turpisság mondjuk nem csak a sorozat nézői számára esik le egyből, hanem egy férfi ruhába öltözött kattegati nő is beordibálja, hogy az nem Lagertha. Ivar őt elviteti, a nemLagertha Lagerthának pedig a vérét ontják, majd valami nagyon gyúlékony anyaggal (esélyesen gázolajjal) belobbantják az alatta égő tüzecskét. Amúgy nem ez az egyetlen tét nélküli halál az epizódban, ugyanis Ivar később még kivégeztet pár nevenincs lázadót is. Annak érdekében, hogy a kedves TV nézők számára mindenáron tudatosuljon, hogy ez az Ivar mekkora nagy ganajtúró bogár, a végén csak megöli a lefosott arcú jóst is a kalyibájában, miközben az Darkthrone és Gorgoroth dalszövegeket idéz fel neki. Igaz, a jós egészen a sorozat eleje óta nem zavart túl sok vizet, de ha a szertartáson mondjuk őt áldozzák fel, egy véletlenszerű nímand helyett, annak talán egy kicsit több drámai értéke lett volna. De persze mit tudok én, aki még sose nyertem IFTA díjat.





- Izlandon eltűnik az Antiflokista Eyvind várandós menye, Thorunn. A terhes nőt Eyvind másik fia ölte meg, mert Floki-párti volt (akárcsak férje). Ez onnan derül ki, hogy Floki előtt a viharban megjelenik a halott nő szelleme, aki nem csak azt mondja el neki, hogy hogyan halt meg, hanem azt is, hogy hol kaparták el a holttestét. Az így semmiféle nyomozást nem igénylő bűncselekmény felfedése tovább hergeli egymás ellen a két társaságot, végül Floki száműzi Eyvindet és egész pereputtyát az általa alapított településről. Eyvind cserébe még megpróbálja aratófejszéjét keresztülnyomni Floki nyakán, de az közli vele, hogy így nem fog neki menni, akármilyen erősen is próbálja. Nos... a száműzéssel kapcsolatban legalább bejött az amiben hat résszel korábban bíztam.



- Széphajú Harald flottájával hajózik Wessex ellen. A paleovikingek másik vezére is feltűnik Harald hajóján, egy újabb harcos nő, akinek a hozzá fűződő viszonyát a norvég király szerintem teljesen félreérti. A Neanderjarltól megtudja, hogy Lagertha és Ragnar fiai a wessexiek oldalán állnak. Vezéreinek szánt 'lelkesítő' elbeszélgetésében elmondja, hogy az emberei majd biztosan beszarnak Ragnar fiaitól, mert ők majdnem olyanok mint az istenek. Én alapvetően bírom a színészt aki Haraldot játssza, kár hogy a karakterét gyakran a világ balfékének próbálják beállítani, és a szájába adott semmitmondó vagy értelmetlen mondatokat hallgatni meg sokszor olyan mintha valami belülről próbálná kirágni a szürkeállományomat.

- Ha már Harald; rádöbbentem, hogy az eredeti szinkronban nem az a jelzője, ami a történelmi személynek angolul: Harald Fairhair helyett Harald Finehairt mondanak. Némi jelentésbeli különbség van, de ezen az alapon simán fordíthatjuk Jóhajú Haraldnak. És sajnos az epizód leggázabb ruhája díj is neki jár: a szokásos bőr (műbőr?) mellény/zakó amire láncdarabok vannak felerősítve nagy gombos fejű szegecsekkel. Katasztrofális.


- Vasderekú Björn (igen, a magyar szinkronban így szerepel neve) Ragnari evolúciójában elért a következő szintre, és leborotválta kopaszra a haját. Ez Alfrédnak is megtetszik és ő ennek nyomán levágatja rövidre a haját. Ez már csak azért tűnhet marhaságnak, mert pont Nagy Alfréd törvényeiben büntetik azokat, akik akaratuk ellenére vágják le valaki haját. Oké, nyilván itt a történetben Alfréd akarta a fodrászt, de ez a forrás inkább azt bizonyítaná, hogy a hosszú hajat nagy becsben tartották és nem nyiratkoztak meg csak úgy.


- Szóval az angolszász király megbízza a vikingeket, hogy küzdjenek meg Jóhajú Harald hadával, majd megkéri Ubbét, hogy tanítsa meg őt, hogyan kell harcolni. Mert hát persze, miért is tanult meg volna saját angolszász embereitől harcolni korábban. A tréning abból áll, hogy kimennek az erdőbe, Ubbe oda állítja őt az egyik fához, majd elkezd felé baltákat hajigálni, melyek elől az ifjú uralkodó épp hogy ki tud térni. Ubbe elmagyarázza, hogy ez arról szól, hogy ne féljen. Valójában pedig ez arról szól, hogy ne csinálj ilyen életveszélyes baromságokat, csak azért, hogy nyomatékosíts egy közhelyet.


- Björn bemutatja Magnust a többieknek, Magnus pedig meg akarja fűzni őket, hogy álljanak Harald oldalára és pusztítsák el Wessexet. A srác persze bosszút akar állni az angolszászokon amiért őt kipenderítették gyerekkorában, de Ubbéék nem hiszik neki el, hogy ő Ragnar fia. Nem egyszerű bekerülni ebbe a klubba. Én mondjuk Magnus helyében nyírattam volna magamnak egy felnyírt raszta sérót, mielőtt elkezdem bizonygatni, hogy Ragnar fia vagyok.


- Alfréd aztán tudat alatt meghiúsítja az ellene szerveződő összeesküvést, azzal, hogy elmondja testvérének a merénylet előtt, hogy mennyire szereti őt. Így aztán a nemesek hiába dugdossák át késeiket ruhaujjukból köntöseik alá, Aethelred a gyűlésen nem bírja megadni a jelet a gyilkolás megindítására. Bárha Ferenc Ferdinánd is ismerte volna ezt a módszer, megspórolhattunk volna egy világháborút, ha nem kettőt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése