2018. december 15., szombat

Vikingek, 5. évad, 13. rész – Egy Új Isten

- 542. lakomajelenet Kattegatban: Kezd sok lenni a két király egy gatterban, ezért Összefogotthajú Harald eltervezi, hogy elmegy Angliába fosztogatni (ezt már a korábbi részben is pedzegették), és megbeszélik Ivarral, hogy végső soron milyen jó is lesz hogy lelép. Egy kicsit még kóstolgatják egymást, aztán a Padlótörlő elkezdi Hvitserket csesztetni, aki rendkívül kiakadt azért, hogy Ivar megölette Margretehet, mert a zakkant nő elkotyogta, hogy nem tud sakkozni. De mindenki meglepetésére Freydis bejelenti, hogy terhes, szóval Ivar mégsem Ivartalan, Dugulf a terem széléről meg csak néz mint a hülye. Csúszómászó és Hvicek még verbálisan izmoznak egy kicsit, aztán a vágás után helyszíni tudósítónk jelentkezik Randomsburghból.



- Alfréd megtudja, hogy Heahmund ölte meg Cuthredet. A wessexi király megdádázza a bukott püspököt, őrlődik egy darabig, de végül is úgy dönt hogy támogatja a Heahmund-féle, hm... hogyismondjam... 'reciprok' kereszténységet amiben a vallási elöljáró pogányok oldalán harcol, hitetlen asszonnyal hál, meg megöli a kollégáját a templomban. Úgyhogy vissza is adja neki a püspökséget. (Jó, oké, Heahmund azért elmondja neki, hogy Cuthred meg egy rakás másik előkelő összeesküvést szervezett ellene, de ilyen motivációs részletkérdéseken ne akadjunk fenn.)

- Ubbe, hogy bebiztosítsa magát, meg akar keresztelkedni, Björnnek viszont ez nagyon nem tetszik és bezzegRagnarral érvel az új vallás felvétele ellen. A sértődött Björn később amúgy új testvérre talál, a zizzent merciai királynő Kwenthrith gyereke, Magnus, aki magáról azt gondolja, hogy szintén Ragnar fia (tudjátok, a Barátok Közt szál a 4. évadból), sikeresen felnőtt az angliai pusztában, feltűnés mentesen visszatért és elkezdi a Vasbordájút Alfréd ellen hergelni.



- Alfréd az angolszász nemesek előtt dolgokat jelent be, kiknek mindenre ugyanaz a rosszalló véleményük:
"- Visszaadom Heahmundnak a sherborni püspökséget!
- Hőjjöjö höjöjö hörghöjjöjhörgh!!!
- Összeházasodok a northumbriai Elsewithel.
- Hőjjöjö höjöjö *taps, taps* hörghöjjöjhörgh...
- Ubbe és a forgatókönyv író lánya megkeresztelkednek!
- Hőjjöjö höjöjö hörghöjjöjhörgh!!!
- Betiltom a burgonet sisakokat!
- Hőjjöjö höjöjö hörghöjjöjhörgh!!!"


- Alfréd testvérének, NemAlfrédnek (Aethelred) nem tetszik, hogy Heahmund visszakapja a püspökséget, ezért anyjának panaszkodik. Aztán elmondja, hogy a meggyilkolt püspök, Cuthred lányát fogja feleségül venni (helló! cölibátus?), később meg kiderül róla, hogy benne van a testvére elleni összeesküvésben. Szóval ő egy igazi kis szarrágó.


- Harald megérkezik Yorkba, amit tehát Ivarék mégsem ürítettek ki, hanem otthagytak egy nagyobb csoportot. Látszólag ezek paleovikingek lesznek, a yorki katedrálist feldiszítették mindenféle csontokkal mintha valami őskőkori barlang lenne. Vezetőjük egy Jarl Olafson nevű neandervölgyi (végre rájöttek, hogy a skandinávoknál nem earlnak hívták a tisztséget...), aki mintha egy kicsit kevés sütnivalóval rendelkezne. Harald a neanderjarlt megpróbálja megfűzni, hogy ha végeztek Angliában, akkor segítsen neki Ragnar fiai ellen harcolni és utána együtt uralhatják a galaxist. Olafson viszont nagy Ragnar-fan, szóval a kötelező egy jelenetnyi gondolkodási időre szüksége van, hogy belemenjen Harald ajánlatába.



- Freydisnek már nincs szüksége Dugulfra és hiába nagy sakkmester, megöleti. Egy későbbi jelenetben viszont kiderül, hogy milyen elképesztően gyökér módon vágták össze ezt az epizódot, mert amikor Ivar elmondja Hviceknek, hogy ő márpedig egy isten (ezt már-már vulkáni logikával vezeti le), esküszöm, hogy Dugulf az aki a Ivarék mögött áll az oszlopnál, csak nincs a kamera fókuszában.



- Ivart végül megkoronázzák. Mivel két résszel később az összes kincsét odaígérte Rollónak, így koronája arany, ezüst és drágakövek után a viking kori Skandinávia legdrágább alapanyagából készül, hollókoponyákból. Ezután van egy felvonulása és egy nagy áldozatbemutatáshoz készül, ami már ebben a részben nincs benne, de lesz min izgulni jövő hétig. Az előzetesben, meg az egyik jelenetben nagyon utalgatnak rá, hogy Hvicek lesz az áldozat, csak ezt már rég elbalf@szkodták az évad előzetesével, amiben mutatják, hogy ő még később is életben van, az utolsó snittekből ítélve viszont mibe', hogy a lefosott arcú jós lesz majd az áldozat?



- Ivar felvonulásáról még annyit, hogy katasztrofálisan néz ki, vannak benne bikafejű meg fácántollas busók meg King Diamond rajongók, a lángoló fegyverállványokról meg ne is beszéljünk. Emlékeztek amúgy az első évad jelmez tervezőjére aki valamennyire értett a Viking korhoz? Na, ő úgy tűnik, hogy öt évvel később visszajött gyesről vagy felébredt a kómából. Sok beleszólása még mindig nincs, de megpróbálta menteni a menthetetlent: a felvonuláson menetelő harcosok Gjermundbu sisakot* hordanak!!! Nincsenek szavak.

*Ez az egyik sisaktípus, amit a Viking kori Skandináviában valóban hordtak





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése