2020. január 28., kedd

Vikingek, 6. Évad, 7. Rész - A Jégszűz (avagy Lagerthát eltemetik és ez szomorú, és... nagyon szomorú... és... nagyon-nagyon szomorú… és szomorkodunk… és… mondtam már hogy ez szomorú?... Ja, és mindenki telepatikus kapcsolatban áll mindenkivel.)

- Lagi a hóban fekszik. Björnnek ezért fáj a hasa a hajóúton. Lagit beviszik a csarnokba és az asztalra rakják, hogy kiolvadjon. Torvi nem tudja ki ölte meg. Ubbe se. Torvi elhajózik a Lagifarmra a gyerekeiért. Ubbe keresteti Hviceket. Hvicek nincs a házában. A drogdíler sem tudja hol van. Ubbe helyre inti a szolgálólányt. Korábban ő Björnnel kaff… sakkozott. A lány nem akar Gunnhildnak rosszat. Gunnhild Björn gyerekét hordozza. A lány szereti Björnt. Kínomban egyre többet sóhajtozok. Igen, ez egy ilyen rész lesz.



- Torvi megérkezik a Lagifarmra, ahol kislánya, Asa megmondja neki, hogy bátyja, Hali már meghali. Ubbének ezért az információért mondjuk nem kell sehova sem mennie, mert a lefosott arcú jós szelleme Gatterban megmondja neki. A jós egyébként még egy fontos dolgot mond, miszerint az emberiség nem tud elviselni túl sok valóságot… Elismerem Vikingek, nem rossz próbálkozás.


- Kitérdekelszheimben Olaf a norvég király színe elé járul, de nem azért, hogy behódoljon neki, hanem hogy megmondja, hogy nem hódol be neki. Harald ezért a tömlöcbe akarja hajítani, hogy addig ott sínylődjön, amíg meg nem gondolja magát vagy meg nem hal. Erre Olaf azt mondja, hogy inkább világgá megy a saját cipőjében. Harald elengedi és elkezd neki énekelni. A jelenet zárását illetően felmerülő ‘Ez mi volt?’ kérdéseket Michael Hirst várja szívesen postafiókjában a kutyaszaros borítékok és a ‘Kérlek ne csinálj több múltban játszódó sorozatot!’-os üdvözlőlapok mellett.


- A disneyruszok megbeszélik Ivarral, hogy ki mit szeretne csinálni a tél során, ezzel egyben megfejtve a rejtélyt, hogy a kinti jelenetben miért látunk hóvihart és műanyag jégcsapokat. Igor korcsolyázni akar, disznót vágni, meg karácsonyozni, KatjaFreydis thermál fürdőzni, Ivar meg ki akar gyógyulni a gyökérkórból. Oleg vissza szeretne mászni az anyja méhébe és lebegni abban a végtelen térben, ahova mindig mindenki visszatér, mert szerinte mindig mindenki újjászületik... Igen... Szóval a lényeg, hogy ha jelenetet írsz, mindig áztass be előtte egy-két bélyeget a kávédba, hátha kifogynál az ötletekből.

- A további kijevi jelenetek egyébként több ízben is merényletet követnek el a gondolkodó tévénézők kognitív képességei ellen. Az egyikben KatjaFreydis a közepesen tomboló hóviharban egy forró fürdőt vesz a szabadban. Pontosabban közvetlenül a város kapuja előtt ásott lyukban, amibe a balek őrök folyamatosan öntik a forró vizet. Mi ezzel a baj? Leszámítva az egyértelmű hülyeséget, hogy ezt a városon kívül a kapu előtt követték el, egy ilyen lyukat a fagyott földbe belevájni rendkívül nehéz feladat lenne, továbbá a felmelegített föld esélyesen elég hamar elnyelné a beleöntött vizet. A legjobb esetben is ez max. egy sárdagonya lenne. A másik jelenetben Igor korcsolyázik fantáziátlanul körbe-körbe, miközben a nép élteti és tapsolja. Látszik, hogy még nem találták fel a vodkát, hogy ez itt az emberek szórakoztatóbb elfoglaltsága. A jégpálya szintén a városkapu előtt van közvetlenül, csak itt a városon belül. Szóval akkor a főtér egy befagyott tó? Vagy esetleg az egész város egy tóra épült? Ha igen, akkor tavasszal ugye elsüllyed és mind megfulladnak? Ugyan sok a ‘ha’, de bizzunk a legpozitívabb kimenetelben.



- Lagertha temetése nyomokban Ibn Fadlani leírásokat tartalmaz. Skandinávia leghíresebb nindzsabarbijának hajótemetkezést szerveznek, és valakinek vele kell tartania, de nem szolga lesz az önként jelentkező, mint ahogy a forrásban szerepel, hanem az egyik csatalánya. Persze mindegyik lány jelentkezik, de közülük Torvi a legfontosabb, szóval ő lép elő. Már megörültem, hogy végre megszabadulunk az irritáló lététől, de gyanús volt, hogy ez nem egészen így lesz, mivel terhes. Gunnhild, aki a válogatást végzi, meg is mondja neki, hogy ne legyél hülye, mert gyereket vársz, aki meg nem valószínű, hogy szeretné az égő hajós abortuszt, szóval Torvi bambán eloldalog. Mivel a jelentkezők száma elég nagy, így végül a holló-lottó dönti el ki lesz az egyirányú hajóút szerencsés nyertese, az eleresztett madár pedig… egy eddig teljesen ismeretlen lánynak a vállára száll, aki aztán örül ennek.


- Ahogy Ibn Fadlan leírta a rusz vezér temetésénél, az önként jelentkező lány itt is rituális szexben részesül, igaz nem sokat látunk belőle. A halál angyala nevű figura is tiszteletét teszi indokolatlanul olajfekete természetellenes szemeivel és választás elé állítja a lányt, hogy kötél vagy kés. Az áldozat az utóbbit választja, az angyalka pedig erre egy akkora halefet kap elő, hogy a Népszínház utcában előre köszönnének neki. Miközben ez történik, körülveszik a King Diamond papok, akik olykor elfordulnak, és láthatjuk ekkor, hogy tarkójukon olyan maszkot hordanak, amik konkrétan az online rendelhető legalapvetőbb cellulózrost álarcokból vannak igénytelenül kialakítva. Ami azt illeti nekem is van egy ilyen a polcon. Tehát a holló-lottó után a leggagyibb felszerelés elem díj nyertese is meg van.



- Lagi temetését egy befagyott fjordban csinálják végig, kap állat áldozatot is, mint ahogy az arabus is említi a ruszoknál, de itt még a papok pluszban belocsolják a hajót vérrel, biztos ami biztos, és akkor így már Jóságos Hakon szagájából is merítettünk. Eztán a főszereplők adnak neki mellékleteket, Björn is befut még pont időben, majd az egyik csataleány egy fáklyával felgyújtja a hajót. Fadlannál mondjuk aki a hajót felgyújtja az teljesen meztelen, de gondolom a sorozat besorolása miatt ez nem fért ez bele. Miközben ég a hajó Torvi énekel valamit óészakiul, de valamiért nekem inkább hébernek tűnik. Mindenki szomorú és én is szomorkodok, de nem a Lagi miatt, hanem a gyászolók között lévő szerencsétlen statiszta miatt akire szintén ráadták a bőrpocakvértes kotványláncinget. Ezúton szeretnék egy perc néma csendet kérni a középkori realizmus ellen elkövetett bűntettek áldozataiért...




- A temetkezés legvégén a fjord jegét a csatalányok íjakból és ballisztákból kilőtt tüzes nyilakkal lazítják meg, majd ahogy a lovakkal meg a pajzsszüzekkel elkezdik a fjordból kifelé húzni a hajót, láthatjuk ahogy béna CGI animációval megtörik a jég, és a lángoló hajó elmerül a tenger mélyén… Úgy harminc méterre a parttól. De nem gond, mert úgy tűnik itt már elég mély a fjord, Lagertha pedig leereszkedik a fenekére, ahol már várják a vízi valkűrök meg Ragnar iszapszobra, amivel együtt a halott pajzsszűz feloldódik a sós vízben. Ki gondolta volna, hogy végig ez volt a kriptonitja?







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése