2018. január 30., kedd

Vikingek, 5. évad, 10. rész - A látomások pillanatai (avagy _mindenki_ _folyamatosan_ hallucinál)

Az évad felének záróepizódja az egyik leghitványabban sikerült rész, aminek a lényege annyi, hogy megszabadulunk egy marék totál nélkülözhető szereplőtől. Ezek után szükség is lesz arra a féléves szünetre.

- A nyitójelenetben Halfdan az erdőben elkezd énekelni normális hangerővel. Ezt meghallja Harald, aki szintén az erdőben van a seregével és folytatja a nótát. Halfdan meghallva a testvérét ő is tovább énekel. Most akkor milyen messzire is van egymástól a két ellenséges sereg? 100 méter? 50!?


- A csata szinte az egész epizódot kitölti, természetesen mindenki Mortal Kombat üzemmódban harcol, szigorúan egy az egy elleni küzdelmekben. Persze mindegyik főszereplőnek akad elég ideje bámulni maga elé anélkül hogy valaki odamenne és bezúzná az arcát. Na meg a bugyuta lassított felvételekben sem szenvedünk hiányt.


- Lagertha visszaemlékezik a csata előttre, és itt láthatjuk, hogy milyen erős szerelem bontakozott ki közötte és Heahmund püspök között. A vad pogány skandináv harcosnő és a fanatikus keresztény angolszász püspök. Gondolom Michael Hirst otthon meg mustárral eszi a görögdinnyét, ha már ilyen jól ért a párosításokhoz.
Kezdi megütni a Szulejmán szintjét a sorozat.
Ja, és Lagertha kinyírja Astridot.




- Halfdan a csata előtti beszélgetésében elmondja Björnnek, hogy az élet megtanította valamire és rájött hogy többről szól mint földért vagy dicsőségért harcolni a viking testvérei ellen. Aztán utána földért és dicsőségért harcol, és viking testvére, Harald, a csatában megöli.
Halála előtt azt hallucinálja, hogy a sivatagban van és hogy a keze homokos. Értem a szimbolikát, végül is azzal nyúlkált az arab p*csös lányhoz. :D






- Hvitserk csata közbeni csata előttre való visszaemlékezésében Ivar kést szorít a nyakához, hogy bemutassa mekkora raj. Eztán odasétál hozzájuk Harald és megvizsgálja Hvitserk bőrszerkójának gallérját. Remélem neki sem tetszik.
A király mellett felbukkan egy régi ismerős is, a félkész láncinges/ lifegő lánckötényes fazon a 4. évadból. Sajnos még mindig nincs elég közel a kamerához, hogy meg tudjam állapítani eme zseniális felszerelés valódi mibenlétét, de kicsit úgy tűnik, hogy mintha ez is egy kötött ruhadarab lenne lefújva ezüst festékkel. Amennyiben ez a helyzet, kívánom, hogy a díszlet vagy jelmeztervező, aki ezért felelős, orcája most találkozzon egy fejmagasságban lendülő tenyérrel. Esetleg kettővel.



- A számi kommandó egységek az erdőben bolondoznak, a királylány egy kötélre kötött babzsákkal kalapálja el Harald embereit. Néhány snitt mintha újra lenne hasznosítva itt a 8. részből. Pályafutásuk itt rövidesen véget is ér, Svase király és lánya odavesznek. Bíztam benne hogy itt legalább követik a Heimskringlát és a királylányból valahogy Harald felesége lesz. Eléggé naív vagyok.


- A Kattegatban maradt Margrethről kiderült, hogy bekattant ahogy egy úszó fadarabot ment ki a vízből amiről azt gondolja, hogy egy halott ember. Elmegy a lefosott arcú jóshoz, aki számára nagyon gyorsan nagyon fárasztó lesz. A rész végén meg úgy viselkedik mintha megölte volna Torvi gyerekeit, deaztánmégse. Cseles.

- Izlandon a 'Frissahal' (Floki-párt) társaság egyike megöli a templomégetés során a 'Büdösahal' társaság valamelyik tagját. Bosszúból a 'Büdösahal' társaság vezetője, Eyvind, megöleti a fent említett tagot. Floki végül bejelenti hogy feláldozza magát az isteneknek, de ennyiben is marad a sztoriszál. Remek, most fél évet várhatunk arra, hogy benyögje, hogy meggondolta magát.


- Hvitserk megöli Guthrumot. Jajj ne, csak Guthrumot ne! Három mondattal többet beszélt az egész sorozat alatt mint egy átlagos statiszta (de lehet, hogy túlzok)! Hogy fogom ezt kiheverni!?


- Kripli Ivar egy domb tetejéről nézi a csatát. Lagerthán kívül mindenki helyére csontváz harcosokat hallucinál (gratulálok a CGI-ra eltapsolt pénzért a készítőknek, hasznosabb dolgokra is költhették volna), egy ideig farkasszemet néznek a királynővel, de ahelyett, hogy lecsorogna a Padlótörlő a dombról, hogy megküzdjön vele, inkább beküldi a frank idegenlégiót, hogy megnyerjék csatát.



- Björnék hazamennek, de közlik hogy nem maradhatnak Kattegatban. Miért? Ha megépítettétek egyszer azokat a k*rva sáncokat akkor legalább használjátok.
Ja, és az epizód végén behajózik Rollo a fjordba, de tisztán látszik rajta, hogy 'I'm too old for this shit.'


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése