2018. január 20., szombat

Vikingek, 5. évad, 8. rész - A Vicc (nem értem hogy miért most kellett ezt kimondani, elég nyilvánvaló hogy eddig az egész az volt)

- Megindul a nagy had Kitérdekelsheimből Kattegat ellen Csonttalan 'Csúszómászó' Ivar, Astrid 'Várandósvagyokdeharcolniakarok' királynő, és Heahmund 'Mitkeresekénitt' püspök részvételével. Harald nem nagyon akarja, hogy újdonsült felesége is harcolni menjen, de látszólag semmit nem tud tenni hogy ezt megakadályozza, bizonyára a hét epizóddal korábbi elraboltatásával kifogytak a rá fordítható akciópontjai. Astridot meg talán megértem, a nem kívánt magzat elhajtására végül is a harcban való részvétel egy megfelelő mód lehet, azért a járulékos veszteségért (az élete) meg gondolom nem kár.

- Számomra nincs sok különbség aközött, hogy Lagertháék borzalmas fekete feszülős bőrszerkókban vonulnak ki Kattegatból és hogy valaki zseblámpával világít a szemembe. De tényleg.


- Torvi árnytünde bosszúállónak öltözve indul csatába, a fekete szemfesték gondolom -2-es módosítót ad az ellenség 'elszántság' értékéhez. Gyermekeit lepasszolja Margrethenek, aki a csata erejéig pótanyukaként funkcionál. Kíváncsi lennék amúgy a Viking korban ennek a pótanyukaságnak az intézményére, és hogy amúgy mi határozta meg, hogy melyik édesanyák lehettek pajzsszüzek.


- Izlandon tovább erősödik az elégedetlenség a Floki szekta elégedtlenkedőiben. A szakadárok leghangosabb embere, Eyvind megállapítja, hogy tulajdonképpen b*szhatják és talán jól is látja, hogy haza sem mehetnek már, mert Lagertha mama nem venné őket vissza. Persze Flokinak vannak azért hűséges követői akik védik őt, mint például Aud, akiről én meg vagyok győződve, hogy karakterét valamelyik Manson lányról mintázták. Eyvind őket meg is vádolja, hogy nyalják Floki seggét. Bizonyára közel van az Asterixből jól ismert 'büdös a hal/ friss a hal' jeligéktől hangos konfrontálódás a közösségen belül.
Egyébként bízom benne, hogy az elégedetlenkedők egyszer csak lelépnek, hogy alapítsanak egy másik települést valahol és később törjék a borsot Flokiék orra alá. Szerintem ez egy érdekes történetelem lenne, de lehet, hogy nem szabadna nagyon reménykednem.





- Egy későbbi jelenetben Floki egy varjút simogat, és gyanítom, hogy közben azon tűnődik, hogy Izlandon honnan szereztek ilyen sok fát.


- Lagertháék a csata helyszínének jól kijelöltek valami dombos vidéket erdőkkel a közelben és ki is vonultak oda. Hogy ezek után Haraldék miért mentek oda hogy megütközzenek velük és miért nem mondjuk a védők nélkül maradt Kattegatot támadták meg egyből (amit el szeretnének foglalni) egy nagyon jó kérdés. Kezdem azt érezni, hogy ennek az évadnak a történetét valójában egy számítógépes algoritmusra bízták. (Bizony, már Harry Potter és Tűz és Jég Dala fejezetet is írt, csak nézzetek utána, nem sokkal értelmesebb.)


- A csatát hosszas tárgyalások előzik meg. Harald nem tudja a testvérét meggyőzni, hogy harcoljon vele, merthogy Björn megmentette az életét a sivatagban, de az nyilván nem opció Halfdannak, hogy egyszerűen csak kimarad a küzdelemből. Ivar megmondja a testvéreinek hogy nem akar harcolni velük és állapodjanak meg, de ez csak egy frappáns csel arra, hogy szerezzen valami innivalót amivel koccinthatnak hogy aztán Ubbe képébe öntse és azt üvöltse, hogy természetesen meg fogja ölni Lagerthát. Szóval sok eredménye nem volt a tárgyalásnak, de így legalább tudjuk hogy kik a kékek és a narancssárgák.



- A csata előtt Haraldék serege három részre oszlik, egyik a hajókat megy védeni Ivar vezetésével, a másik az erdőbe vonul Hvitserkkel, a harmadik meg a mezőn küzd. A harc a szokásos filmes módon történik, előzékeny módon mindenki hagy maga körül legalább egy karnyújtásnyi távolságot, hogy legyen hely vagdalkozni. Egyeseknek a küzdelem alatt még arra is van ideje, hogy a földön fekvőknek kinyomják a szemét.




- Az erdőbe bevezetett harcosokat kellemetlen meglepetés éri, amikor a nyílvessző immunitással bíró számi kószák leköpőcsövezik őket. Valami nagyon gyorsan ható idegméreggel lehetnek a lövedékek bekenve, mert Hvitserk harcosai egyből elhullanak tőlük. Ejj, pedig nagyon szerettem volna látni a számi rénszarvas lovasságot, de gondolom ebben a nyakatekert világban, amelyben a számiknak mérgezett lövedékes köpőcsöveik vannak a mexikói őslakosok rendelkeznek a rénszarvason nyargaló harcosokkal.




- Végül a kattegati hadsereg felülkerekedik Harald felharmadolt seregén és a Széphajú pimp király visszavonulót fúj. Egyetlen megnevezett szereplő aki elhullik az Heahmund püspök, de ő is csupán megsebesül és a csata után Lagertha bukkan rá. Ubbe ki akarja őt végezni, de a királynő nem engedi neki, és meg akarja kímélni az életét. 'Miért?' kérdezi a Ragnarfi teljesen jogosan. 'Nem tudom. Talán az istenek tudják hogy miért.' kapjuk Lagerthától a sorozat egyik legpofátlanabb 'mert csak' típusú válaszát. 
Nem, szerintem ebben az esetben az istenek sem tudják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése