2018. január 19., péntek

Vikingek, 5. évad, 7. rész - Telihold

- Szóval Björnék visszatérnek Kattegatba, Sinric, a kapafogú nélkül, aki szokásos módon indok és magyarázat nélkül vonódik ki a történetből. Vasbordájú Björnt felesége, a kivételes módon nem nindzsabarbinak öltözött Torvi és gyerekei, valamint egy jelenettel arrébb a nagy csarnokban anyja, Lagertha várják. A csarnokban egy furcsa bagázs is feltűnik, Björn meg is kérdi anyját, hogy 'Miért vannak itt a számik?'. Azért érkeztek, hogy a Harald elleni harcban segítsenek. Igen, a számik. 
Kicsit utánajártam azért, és mint kiderült a számik (vagy ahogy a Heimskringlában írják a finnek) királya, Svase házasság révén valójában kapcsolódik Széphajú Harald történetéhez, tehát ez azért messze nem éri el a kínai hercegnős történetszál idiótaság szintjét. Persze így is felmerülnek kérdések, pl. hogy mégis mit nyernek a számik azzal, hogy lejönnek Norvégia déli partjaihoz harcolni. Aranyat? Fegyvereket? Heringet!? Nem derül ki. Normális szállást biztos nem, hisz egy későbbi jelenetben láthatjuk, hogy még a király és a lánya is saját szarvasbőr sátraikban laknak Kattegat szélén.



- A Vasbordájúnak egyébként eléggé megtetszik a számi királylány (mondjuk nem csak neki, hehe :P ), és ezt nem is nagyon leplezi, az esti lakomán csak annyira feltűnően bámulja, hogy ennél csak az lenne feltűnőbb ha odaállna az arcába és egy nagyítóval vizsgálná a leányzót. Torvi ezt mondjuk zokon veszi, de Björn egy rövid beszélgetés keretében lepattintja feleségét. Lagertha észreveszi, hogy gond van, ezért odamegy a fiához, aki vázolja neki a helyzetet, egy perccel később viszont Kattegat királynője nemes egyszerűséggel közli a számi királlyal, hogy 'fiam le szeretne feküdni a lányoddal'... 
Ekkor behajol a lakomacsarnok ablakán egy számi rénszarvas, és kitágult szemekkel felkiált: 'HOGY MIII!?'



- Halfdant Lagertha kérdezgeti, hogy honnan tudja, hogy nem fog e a testvére oldalára állni, de ő bizonygatja, hogy Björn megmentette az életét így biztos hogy Harald ellen fog küzdeni. Mondjuk Haralddal sose romlott meg a viszonya, és igazából az hogy elmentek ökörködni a sivatagba egyáltalán nem egy jó indok arra, hogy vérre menjen a bratyóval. Kiváló történetírás. 
Rettentően zavar egyébként hogy Halfdan haja állandóan a képébe lóg. Mérget vennék rá, hogy legalább egyszer újra kellett venni ezt a jelenetet azért mert az őt alakító színész evés közben véletlenül bekapta a haját.



- Az előző rész elemzéséből kimaradt mozzanat, hogy Astridnak egy bálnavadász segítségével sikerült figyelmeztetnie Lagerthát hogy Haraldék támadni fognak és mikor. Cserébe a bálnavadász feltétele egy közösülés volt, amit Astrid nem akart, de ahelyett, hogy _teszem azt_ keresett volna egy másik véletlenszerű alakot a kikötőben, aki ilyesmi feltételeket nem szab, inkább mégis ezzel a fickóval küldette el a figyelmeztetést. (Az alku megkötése után egyébként nem csak a bálnavadász, de annak az egész legénysége is végigment Astridon.) 


Ennek most meg is lett az eredménye, ugyanis Astrid várandós. Harald ennek nagyon megörül, hisz ő semmit nem tud a bálnavadászról. Közli is vele, hogy annyira örül, hogy először talál egy nőt, majd ez a nő az ő gyerekével terhes. Lehet, hogy a Viking korban nem így volt, de manapság a 'találtam egy nőt' kifejezés nem nagyon fedi az 'embereim véletlenszerűen elraboltak egy lányt az utcán' kategóriát.


- Björnnek később össze is jön Svase lányával a kufirc és az előző évad kínai kádpornója után láthatjuk a számi kikötözős pornót. Miközben megy a dolog, a leányzó elmeséli, hogy a számik úgy herélik ki a rénszarvast, hogy amíg a férfi lefogja a szerencsétlen állatot, addig a nő nem kivágja, hanem összerágja a heréket az jószág zacskójában.
Ekkor behajol a sátor bejáratán egy számi rénszarvas, és kitágult szemekkel felkiált: 'HOGY MIII!?'
(Sajnálom, ennek utána kellett néznem, és kiderült, hogy valóban ez a tradícionális mód, aki nem hiszi, csak írja be a keresőbe, hogy 'Laplander Reindeer Castration'.)




- Floki embereivel letelepszik Izlandon egy, a sziget belsejében lévő gejzírnél, ahelyett hogy a tengerparton tennék ezt meg, ahol mondjuk tudnának halászni, ha esetleg a növénytermesztés nem jön össze. Pár embere zsörtölődik, így Floki imádkozik Anthony Hopkinshoz vagy Tom Hiddlestonhoz hogy higgyék el hogy ez jó lesz nekik.

- Alfréd a lindisfarnei kolostorban érdeklődik biológiai apja iránt. Az apát nem nagyon érti hogy mit akar a herceg egy random szerzetestől akit ő még nem is ismert, és állítólag hitehagyottá vált, (hisz nem mondja el neki, hogy ő volt az igazi apja), de ekkor Alfréd megmutatja, hogy nála van az ex-szerzetes keresztje, amit Ragnar Lothbrok adott neki oda. Az apát a(z ausztrál) viking említése kapcsán felkapja a vizet, cserébe viszont a herceg elkezdi kiosztani az apátot és korát meghazudtoló felvilágosultságról tesz tanúbizonyságot, olyan megnyilvánulásokkal, mint pl. miért nem angolul tartják az istentiszteleteket. Teszi mindezt olyan pimaszsággal amiért én a máglyahalált igazi kegyelemnek tartanám. Szeretem azt hinni, hogy az apát csak azért nem csavart le neki két, orbitálisan nagy 'makarenkóit', mert hogy (elvileg) királyi sarj.



- Ha egyszer megcsinálom az ivós játékot a sorozathoz, biztosan benne lesz az 'egy feles hogyha valaki a mólón áll és kémleli a tengert' pont.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése