2018. január 17., szerda

Vikingek, 5. évad, 6. rész - Az Üzenet

- Az emír és a bizánci szeretője megelégelik Vasbordájú Björnék vendégeskedését a sivatagban (gondolom fogytán a víz, vagy talán a kaja és őket is kannibalizálni akarják) és elhatározzák, hogy lefejeztetik a mindössze három nevesített vikinget. Hogy miért csak ennyien maradtak az megint nincs megindokolva, Björnék további emberei a jelenetek közötti megmagyarázatlan űrben elszublimáltak. Szerencsére egy hirtelen kerekedett homokvihar eltéríti fogva tartóik figyelmét, többé kevésbé puszta kézzel legyűrik a túlerőben lévő, handzsárral felszerelt hóhérjaikat és a tomboló vihar közepén meglógnak teveháton. Azért eltűnődtem rajta, hogy a nem létező láthatósági viszonyok között vajon Björnék találták meg a tevéket, vagy a tevék találták meg őket. Mindegy is, hisz a végén csak sikerült a teveportálás.



- Ivar, ő csonttalansága, megérkezik a vestfoldi Kitérdekelsheimbe, hogy szövetkezzen Haralddal Lagertháék ellen. Ugyan azon nem tudnak megegyezni, hogy ki minek a királya legyen, de azért a szövetség megszületik és megállapodnak, hogy két holdtölte után megtámadják Kattegatot. A haditerv megbeszélésénél Ivar elmondja, hogy ő az embereivel az erdő felől fog támadni, és kihasználva kiváló földön mászó képességeit, önmagát krokodilnak álcázva vezeti majd harcosait... oké, sajnos nem, de egyszer igazán megvalósíthatnák az ötleteimet a készítők, nem lenne a valóságtól sokkal elrugaszkodottabb.



- Aethelwulf király és udvartartása visszatér Saint Randomsburgh romjai közé, a másik fia (aki nem Alfréd) viszont azt tanácsolja neki, hogy inkább a mocsárba kéne visszavonulniuk, hogy biztonságban legyenek az északiaktól. Furcsa hely is ez az Anglia, ahol csak a mocsárban érezheti igazán biztonságban magát az ember. Tény ami tény, hogy a csúszómászó viking kripliknek nehéz dolguk lenne ott.



- Floki készül elhagyni Kattegatot újdonsült embereivel, de Lagertha nyakon csípi őket mielőtt meglóghatnának. A királynő nem akarja őket elengedni, de szívhez szóló beszélgetésük után mégis úgy dönt, hogy elereszti őket. Természetesen Lagertha háttérben álló emberei a percekig tartó rizsálás során folyamatosan feszítik az íjaik húrját és még bele sem remeg a karjuk. Nem tudom mit szedtek, hogy ilyen jól bírják ideggel.



- Végül elindul az izlandi járat. Egyszerűen nem értem, hogy Floki mit hadonászik a feje fölött. Nem hiszem, hogy olyan sok lenne arrafelé a szúnyog/döglégy, tehát bizonyára így keresi a térerőt.

- Floki hajójának a ’sárkányfeje’ sok tekergőző kígyóból áll. Örülök, hogy végre láthatunk egy hiteles leletrekonstrukciót Stygia késő Hyboriai korából.



- Angolszásziában Randomsburgh udvarán Alfréd testvére (aki nem Alfréd) gyakorolja az 1 a 3 elleni küzdelmet igazzi filmes módra. Alfréd ezalatt elhatározza, hogy elzarándokol Lindisfarne romjaihoz, hogy többet megtudjon apjáról, a cölibátust fogadott ex-szerzetesről. Közben a képernyő jobb alsó sarkában megjelent egy felirat: ’Hunting Hitler’. Ajjaj, History Channel... Ugye tudod hogy ebből egy elég durva crossover lesz?





- Flokiék megérkeznek Izlandra, az emberei pedig igencsak méltatlankodnak a vidék láttán. X napi gyaloglás után felteszik neki a kérdést, hogy ugyanmár, miért is nem telepedtek le a tengerparton és miért mennek a sziget belsejébe. Mivel Floki sem tud erre épkézláb választ adni, így kitérő választ ad és elmondja, hogy előbb utóbb hálásak lesznek neki, hogy idehozta őket ’az istenek földjére’. Erre a többiek ugyan nem mondanak semmit, de cserébe olyan arcokat vágnak amiből tisztán ki lehet olvasni az ’ez komoly?’ vagy a ’hát te hülye vagy’ hozzászólásokat. Pedig az utóbbi már az első évadtól elég nyílvánvaló volt.




- Az epizód végén látjuk, hogy Björnék visszatérnek Norvégiába. Tehát a Mediterrán/sivatagi kiruccanásuk teljesen céltalan volt. Zseniális.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése