2018. január 3., szerda

Vikingek, 5. évad, 3. rész – Otthon

- Az előző rész végén Széphajú Harald (miután emberei kiszabadították a tömlöcből) Kattegatban még elraboltatott véletlenszerűen egy nőt, hogy ő legyen majd a felesége, amikor hazaér. Hát mit ad(nak az) isten(ek) ez a nő pont Astrid, Lagertha szeretője volt, aki éppen durcásan kisétált a vacsoráról, mert (teljesen jogosan) nem értett azzal egyet, hogy Lagertha nem ölette meg Haraldot, hanem csak tömlöcbe vetette. A sorozat igencsak erőszakosan akarja megértetni velünk, hogy Harald nem ért a nőkhöz, a norvég király meg is lepődik, hogy Astrid nem rajong a házasság ötletéért, miután foglyul ejtik.

- Tehát Haraldék hazaérnek a tengerparti városkájukba, aminek szintén nem derül ki a neve, de így legalább ezt is el tudom nevezni, legyen mondjuk Kitérdekelsheim. ’Ez a királyságod!?’ – teszi fel Haraldnak a kérdést Astrid hüledezve. ’Neem, az én királyságom sokkal nagyobb és túlnyúl ennek a földnek a határain. A királyságom idebent van!’ – válaszolja a király kacagva és közben a buksijára mutat. Ezt mondjuk Charles Manson egy fokkal jobban csinálta: ’A börtön nem az ami itt kezdődik és a kapunál ér véget, a börtön az elmédben van!’


- A következő különös jelenetben Csonttalan Ivarhoz érkezik egy rabszolgalány, akit a viselkedése alapján csak egy szexbotként tudnék elképzelni a való életben; ’Akarsz áldozat lenni?’ ’Igen.’ ’Vedd le a ruháidat.’ ’Oké.’ ’Csókolj meg.’ Megcsókolja. Eztán még a kriplinek mond néhány dolgot hogy fényezze az egóját, majd Ivar közli vele, hogy ’szabad vagy, elmehetsz.’ Áhá, értem, szóval fordított logika! Bizonyára a csaj eztán rohan a társaihoz; ’Lányok, sikerült! Egyezzetek bele mindenbe és tuti elenged titeket is! Mi? Jaa nem, olyat nem tud, szerintetek miért hívják Ivartalan Ivarnak?’.

- Björn már a Földközi-tengernél jár (Cádizi-öbölnél, ahogy az indokolatlan feliratból kiderül). Az egyik embere furfangos tervvel áll elő: ’Jobb ha kereskedőknek tűnünk eztán, három hajón kívül küldd haza a flottádat.’ Egy újabb értelmetlen terv, de sebaj, belemennek. Sajnos az ezt követő jelenetet, amikor a hazaküldendő hajók legénységei a fegyvereiket a földre dobják, duzzogva ugrálnak, hanyatt vágják magukat a padlón és bőgve-hisztizve azt nyafogják ’De mi fosztogatni akartuuuuuuhuhuuunk!!!’ kivágták az epizódból.


- Az angolszászok megtámadják Yorkot, Ivar pedig egy toronyból szemléli a támadókat. A három sisak nélküli nagyon fontos harcosból egyből levágja, hogy az az angolszász király és a két, rekord idő alatt felnőtté cseperedett fia (de komolyan, négy epizóddal korábban még fényes nappal ágyba küldte őket az apjuk).



- A hős angolszászok, hiába jutottak be a városba, hamar rájönnek, hogy nincs könnyű dolguk, mert a ravasz vikingek Yorkot egy Prince of Persia pályává változtatták, elzáródó kijáratokkal, tüskékkel teli gödrökkel és egyéb nyalánkságokkal.


- Ivar bemutatja mekkora nagy harcos, carmageddonozik egy kört a városban és miután egy husánggal leverik a szekeréről, a földön ülve elkezd artikulátlanul üvöltözni a tétova támadó sereggel, akik tartva valami nagy átveréstől inkább az elrejtett kandikamerákat keresik ahelyett, hogy odamennének és a kriplit jól szájon vágnák.


- A csatát végül az angolszászok vesztik el (nem derül ki miért), és angolosan (haha) távoznak a városból. Aethelwulfnak pedig egy jó tanács; ha állandóan arra kell figyelned, hogy a fiaid milyen nagy veszélyben vannak a harctéren, akkor mondjuk ne vidd őket magaddal a csatába. Vagy legalább adj rájuk sisakot.
  :

- Később Ubbe és Hvitserk Ivar ellenében kitalálja hogy békét kéne kötni az angolszászokkal, mert nyilván mi mást tenne egy értelmes hadvezér ha éppen nyerésre áll. Ezt nem sokkal később annyira komolyan gondolják, hogy a saját városukból kilopóznak éjszaka és átmennek az ellenséghez, hogy békét ajánljanak nekik. Az angolszászok ezt egy kiadós veréssel hálálják meg, de utána eleresztik őket valamiért. Értékes foglyok lettek volna, de még a kivégzésükkel is többre mentek volna, de nem, had fussanak. Hülye angolok. Angol hülyék.



- Floki közben Izlandon összehaluzik egy teljes Behemoth videoklipet darazsakat hányó alakokkal és varjakká változó nénikkel. A jelenet kicsit az Ossian dalszövegekre emlékeztet; művészinek tűnik, sok benne a szimbolika, de aztán ha jobban belegondolsz akkor rájössz, hogy a mögötte lévő jelentéstartalom csupán annyira mély, mint a hamutál ami mellett kitalálták.





- Az utolsó jelenetben a yorki vikingek közül mindenki Odin szimbólummá változik, mert abból persze sosem elég, Ubbe pedig elhajózik Angliából, hogy csatlakozzon a borzasztó norvégiai történetszálhoz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése