2019. január 20., vasárnap

Vikingek, 5. évad, 18. rész – Baldur

- Hvicek néhány száz mérfölddel és egy évszakkal odébb megérkezik Erős Olaf hófödte falujába, Nonamesdalrba. A közösségi csarnokban Ragnar fiát egy… nézzük csak, mit nem láttunk még a sorozatban… törpenövésű ember fogadja. (Félreértés ne essék, szerintem egy jópofa ötlet, arra viszont mindenképp kíváncsi lennék, hogy ez a szereplő Tyrion népszerűsége nélkül is bekerült volna.) A törpicsek elmondja, hogy elvezeti Olafhoz, de először anyaszült meztelenre kell vetkőznie. Rossz az aki rosszra gondol, hisz egy jelenettel később kiderül, hogy Olaf egy hóbagoly által őrzött szaunában fogadja vendégét. Hvicek a welcome drink után azt mondja Olafra, hogy ő a Buddha. Aha. A nagy túróst a Buddha, ő a kib*szott Gogmagog a Korgoth of Barbariából. Innentől egyébként egy mondatban össze lehet foglalni, ezt a történetszálat az epizódban: Hvicek azt szeretné, hogy Olaf segítsen neki Ivar ellen harcolni, de ő nem akar, ezért elfogja Hviceket, a szaunában kínoztatja, de a rész legvégére meggondolja magát és azt mondja, hogy mégis segít neki Ivar ellen harcolni. Összességében én erre egy kettesalát adnék.




- Yorkban a szerelmi háromszög tovább eszkalálódik, ahogy Björn lecsapja Harald kezéről Gunnhildot és feleségül veszi. A lakodalmon Harald odébb tessékel egy övsömört szimbolizáló zekét viselő férfit, hogy néhány kedves szót váltson a Vasderekúval. Beszélgetésük közben persze egyértelműen látszik, hogy Harald szívesebben látná csevegő partnerét pár méterrel a föld alatt, főleg hogy ő még azzal is visszavág neki, hogy sosem lesz Norvégia királya, mert hát az nem hatalomtól, címektől, seregektől vagy későbbi történészek álláspontjától függ, hanem az istenek ajándékától. Björn ennél jobban csak akkor sérthette volna meg Haraldot, ha közli vele, hogy ezervalahányszáz évvel később egy finn fogja őt alakítani.


- Gatterban Ivar szomorúan szembesül vele, hogy rendkívül ocsmány faszobrát valaki - esélyesen egyetlen vágással - vertikálisan kettészelte. Ehhez a művelethez mondjuk legalább egy transformerre szükség lehetett (most mivan, Arthur udvarában is voltak már), úgyhogy a kripli elő is veszi a leggyanúsabb embert, Hvicek otthon hagyott barátnőjét, Thorát, aki kétségkívül teliholdkor transformerré szokott alakulni. Bűnrészességét mondjuk nem tagadja mikor elbeszélget vele Ivar, utána viszont meglepően szabadon engedi. Legalább is addig amíg később az erdőben elkapják gjermundbu sisakos testőrei, belocsolják szurturköpettell (vagy akármi is legyen a benzin korabeli norvég megfelelője) és elevenen megégetik a többi renitens Ivar tagadóval. Remélem ez egy jó lecke lesz Hviceknek, hogy legközelebb egy kevésbé égő barátnőt válasszon.



- Tudom, hogy ezen a ponton már nem kéne, de nem tudom megállni, hogy ne jegyezzem meg, hogy a Norsemenben autentikusabb ásót használnak, mint amivel Floki temeti el Audot. Hiába, az én életemben sajnos nem csak a lila tehenes csoki képviseli a leggyengédebb kísértést.



- Judit királyné a wessexi vadonba jár hogy a vajákos Biri nénével kezeltesse mellrákját (ugyanis kiderül, hogy az van neki) és mit ad isten, megtalálja Lagerthát a sarokban, aki meg van zavarodva, úgyhogy hazaviszi Randomsburghba. Visszaemlékezéseiből aztán megtudjuk, hogy Heahmund halála után az erdőben újraélte Ragnar halálát (persze úgy hogy ő ott sem volt) de több különböző szerepbe képzeli magát, mint Aelle király, a kivégzés kitervelője, meg mint a kígyópakoló ember aki a kígyókat Ragnar vermébe pakolta. Végül is logikus, megőrülsz a legfrissebb szeretőd halála miatt, aztán az első férjedről kezdesz el hallucinálni. De hát mi keresnivalója van a logikának a tébolyban, nemde?



- Egyébként semmi baj, Lagertha nem sokkal később kipiheni a háborodott elmeállapotot. Némi változás azért csak történik, mert ebéd közben elmondja, hogy ő már nem pajzsszűz hisz elvesztette a… pajzsát. Legalább most már tudjuk mi a pajzsszüzesség kritériuma. Pluszban jó hír egyébként az ilyesmi kedvelőinek, hogy Lagertha és Judit között erősen érik a szerelmi szál.


- Ubbe és Torvi ezalatt a burgonet boysszal elindult hogy felvegye a harcot a Wales irányából Wessex felé tartó dánokkal. Szárnysegédük rosszallása ellenére kíséret nélkül indulnak el tárgyalni vezéreikkel. Hamar kitudódik, hogy itt az összes dán harcosnak Ubbe képviseli a legnedvesebb álmait, hisz amikor megérkeznek táborukba, egy emberként kezdik kántálni a nevét. A dánokat, három király vezeti, Hemming, Angantyr és Frotho. Ubbe felajánlja nekik, hogy háborúskodás helyett inkább telepedjenek le azon a földön amit Alfrédtól kaptak. Ezt csak Frotho nem fogadja el, úgyhogy Ubbe őt kihívja párbajra, aki erre ezt feleli: “Ez engem nagyon boldoggá tesz Ubbe Lothbrok.” Én pedig ezt válaszolom: “Ubbe Ragnarsson a neve, te igen gyökér.”


- Megszületik Ivar, azazhogy Dugulf fia, Baldur. Sajnos ez a gyerek is kripli, és ennek Ivar nagyon-nagyon nem örül, ezért születése után nem sokkal kicsoszog az erdőbe és behelyezi egy gödörbe a csecsemőt, ezzel halálra ítélve a porontyot. Nade mi is a deformitása a gyereknek? Nem tudjuk meg, szóval egy kis kutatómunkát igényel ennek kiderítése. Mihelyst megszületik, a bába megmondja, hogy nem fogja tudni a gyerek az anyjától a tejet magához venni. Ezen kívül a csecsemőt magát sosem látjuk, csupán a pólyát amibe be van tekerve, de a gügyögését halljuk. Tehát, a leghihetőbb, hogy a gyermek test nélkül született. Hisz komolyan belegondolva Csonttalan Ivar fia Testtelen Baldur nagyon jól beleillik a sorozat narratívájába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése