2019. január 12., szombat

Vikingek, 5. évad, 17. rész – Egy Nagyon Rettenetes Dolog

- Aethelredet eltemetik a Saint Randomsburgh multifunkciós tróntermének padlójába vágott Aethelred méretű lyukba. Halotti lepel gyanánt csupán egy kispárna huzat jutott neki, sejtésem szerint ezzel kompenzálva az előkelő temetkezési helyet. Alfréd a Másnaposok: Wessex legpocsékabb részét éli át ahogy a kómából felébredve a szertartás közepén lép be a terembe és szerez tudomást testvére haláláról. Anyja lódít egyet, hogy nem tudja hogyan halt meg Aethelred, de később amikor csak kettesben vannak már elmondja Alfrédnak, hogy neki köszönhetően fejelte meg az étkezőasztalt, megelőzve ezzel a további ármánykodásokat. Az uralkodó ezen módfelett kiakad és kiéli bosszúját az említett asztalon és a többi anakronisztikus bútoron (ezaz, remélem ebből tanulnak majd a díszlettervezők!). Miután a dühroham véget ér, anyja közli vele, hogy egy királynak nem lehetnek érzései és fel kell készülnie rettenetes dolgok elvégzésére, ha szeretne túlélni. Uhh. Nem csoda hogy nem ez lett a Burger King jelmondata.



- Vikingek ivós játék újabb pontja: egy feles, ha valaki az étkezés közben az ujjait szopogatja.



- Izland. Azt hittétek végig, hogy az Antiflokista Eyvindék a genyák? Akkor itt az új fordulat, hisz valójában a Floki-párti Kjettilék a szarcsimbókok! Megérkeznek ugye a száműzött Eyvindék házához, ami olyan jól van szigetelve, hogy még az eső is beesik. (Én egyébként a valóságban nem tudok elképzelni ennyire életképtelen kora középkori izlandi telepeseket, akik hat ember munkaerejéből csak ezt tudják összehozni lakóház gyanánt.) Miközben felkészülnek hogy hazamenjenek, Floki kilép a házból és felfedezi a tengerpartot. Mikor visszamegy Kjettil furcsán viselkedik, majd fiaival elkezdi módszeresen legyilkolni Eyvindet és családját, Flokit pedig lefogják, hogy ne tudjon semmit se tenni ellene. Nem mondom hogy ez az egész a semmiből jött, de… ez az egész semmiből jött.



- Visszatér a gyilkos expedíció az izlandi főtelepülésre, Kjettil lánya, Aud pedig megtudja hogy Eyvindnek és egész pereputtyának kampó, apjának és testvéreinek hála. Audot ez annyira megviseli, hogy leveté magát a vízesésbe, egyúttal biztosítva azt is, hogy nehogy esélye legyen bármit is beteljesíteni, amit például a Laxdæla saga írt róla. Ez Flokit is igen rosszul érinti.


- Ivar Norheimben… bocsánat, Kattegatban megint összecsődíti a népet. Ebben az ismét rendkívül retardált módon félbevágott jelenetben (melyet azzal szakítanak meg, hogy Judit Randomsburghból kipaterolja Aethelred özvegyét) azzal hergeli fel a népet hogy egy ellenségképet ad nekik. Ez az ellenségkép viszont egyáltalán nem konkrét, hanem egyszerűen csak a többesszám harmadik személye, az ‘ők’. Nem tudom hogy ez most a gyülekezés jogának a körmönfont módon való megszüntetése, de ezek szerint mostantól Kattegatban mindenki ellenség lehet aki egy főnél több emberből álló társaságokba verődik.

- Ivar később az éjszaka kellős közepén beoson Hvicekhez, bizonyára fókazsír segítségével. Igaz, nem teljesen nesztelen, mert a Tan Kapujának legfrissebb követője késsel a kezében emelkedik fel ágyából. A kripli elmondja testvérének, hogy szerinte már nincs neki itt szerepe, ezért menjen el Kattegatból követségbe az Erős Olafhoz, különben megégeti újdonsült barátnőjét. Hvicek ezt megfogadja, de mivel nem okos, így a barátnőjét otthon hagyja. Gondolom ha ideges lesz miatta akkor majd meditál.


- Isteneknek hála kapunk egy szerelmi háromszöget is, Harald-Gunnhild-Björn felállásban. Nagyon nem részletezem, mert kicsit fáj tőle a fejem, de Gunnhild ruhája legalább ...szexi?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése