2019. január 27., vasárnap

Vikingek, 5. évad, 19. rész – Ami a barlangban történik (az a barlangban is marad?)

A sorozathoz képest összességében ez egy egész tűrhető epizód volt. Mármint élvezhető... a problémák továbbra is fennálnak.

- Saint Randomsburghban éppen egy villámcsődület (flashmob) alakult ki, melynek értelmében mindenki azt játssza hogy megállt az idő. Pár pillanattal később kiderül, hogy nem is, hanem mindenki az éppen aktuális tevékenységében és pózában megfagyva gyászolja Judit királyné halálát, ami még nem következett be, de már nagyon közeli és még az epizód legelején meg is történik. Sajnos így az előző részben előre vetített Lagertha és Judit közötti szerelmi szál most az egyszer nem teljesül be, szóval hiába készítettem ki a testápolót és a papírtörlőt.


- Most megkapjuk a múltkor beharangozott Ubbe és Frotho párbajt is. Előbbi pajzzsal és karddal, utóbbi kétkezes fejszével harcol. A küzdelem előtt a sminkjükkel már a párbaj utáni Turisas koncertre felkészült papok befreccsentik a küzdők arcát varjúvérrel. A harc az átlag hollywoodi párbajokhoz képest szerintem elfogadható, bár a nagy hősies lendítések, amik csak az ellenfél auráját célozzák meg ebből sem hiányoznak, Ubbe második pajzsát pedig indok nélkül dobja el. A küzdelem meglehetősen változatos, van földrevitel, pusztakezes verekedés, Ubbe kést is használ, meg az összes filmes párbajnál elengedhetetlen fegyvertolást is egy fejeléssel oldják meg. Úgy fél perc erejéig egy Wardruna dal is hallatszik (ebből az évadból az szinte teljesen kimaradt). A harc mondjuk a már klisé szerű ‘a már fekvő főhős kigurul az ellenfél kivégző csapása elől és egy földről felkapott fegyverrel legyőzi ellenfelét’ mozdulattal ér véget, de még ez is egész jól van megoldva. A párbaj után persze csak sikerült eltörnie engem a sorozatnak, amikor felfogtam a közeli felvételből, hogy a sérült Ubbéhoz odasiető Torvi hajpántja láncfátyolból készült. Gondolom egyik jelmeztervezőnek sincs türelme megcsinálni egy teljes láncinget, de a félbemaradt darabokat valahogy fel kell használniuk kreatívan.



- Egyébként a legocsmányabb ruha is a párbaj során bukkan fel, a Torvi mellett álló szemlélődő viseli (őt később Torvi megöli mert közbe akar avatkozni). Nehezen tudom jellemezni, látni kell. Egyre inkább biztos vagyok benne, hogy ezeknek a jelmezeseknek tanítják valahol, hogy hogyan kell minél borzalmasabb és ízléstelenebb ruhákat tervezni, amit ha a korabeli skandinávok meglátnának, kínjukban egy emberként ugranának a tőzeglápba.


- Miután Flokinak elege lett az izlandi diliházból elindult egy barlangba, hogy ott találkozzon az istenekkel. Az istenek viszont nagyon szeretik szívatni Flokit, mert a sziklaüreg mélyén egy kőkeresztet és egy kelyhet talál. Ezt én amúgy nagyon ötletesnek találtam, mert tudtommal van némi forrás ami említi, hogy a skandinávok előtt Izlandon megtelepedhettek ír szerzetesek. Hősünknek egyébként annyira nem tetszik a tréfa, dühében üvöltözik, melynek hatására a barlang elkezd beomlani és kitör a vulkán, amiben a barlang van és betemeti egy kis hamuval. Ugyan nem hal meg de a következő részig/évadig törhetjük a buksinkat, hogy mi lesz majd vele.


- Angliában minden jó ha a vége jó alapon a dánok Ubbe ajánlatának eleget téve letelepednek és még Lagertha is örül. Ubbe gyógyulása során elmondja, hogy még mindig a régi istenekben hisz, és megkeresztelkedése inkább politikai célú volt, ami megint egy helyén való gondolat kora középkori viszonyokat nézve. Esélyesen az 5. évad így végzett is az angliai szállal, de a későbbiekben bizonyára lesz még itt konfliktus ha kiderül, hogy a hering nem nő ki a földből.

- A Harald-Björn társaság vissza hajózik Norvégiába, de a tenger viharos, Magnusból pedig egy vicces szerencsétlent csinálnak, ahogy pár epizóddal korábban a kereszténységet ócsárolta, most meg a vihartól való félelmében Jézushoz fohászkodik. Szerencsére Björn ráállít egy pajzsszüzet, hogy segítsen neki. A leányzó megnyugtatás végett megkérdezi tőle, hogy ugyan miért is segítene neki a keresztény isten. De ez mégis hogy volt segítség? Hát, akár bele is lökhette volna a tengerbe.


- Mikor kikötnek Norvégiában Harald végérvényesen berág Björnre és rátámad. A párbaj viszont félbemarad, amikor Gunnhild közéjük ugrik és aktiválja a sagáknak köszönhető cselekménypáncéljukat. A nő érvei nem tűnnek túl erősnek, de végül a két harcos egy alkarpacsival lezárja a dolgot. Szóval most már nincs más hátra csak Ivar kifilézése! HA-HA-HA.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése