2017. február 23., csütörtök

Vikingek, 4. évad, 10. rész - Az utolsó hajó

A félévad záró epizód egy szintén eléggé gáz rész volt, de még mielőtt kitérnék rá részletesebben, vázolnám a meglátásaimat a rajongói hozzáállásról.
Na már most, többször is szoktam kommentelni a sorozat hivatalos fb oldalán lévő videók alá, nagyjából hasonló dolgokat, mint amiket ide is le szoktam írni. Ott természetesen szinte rögtön le vagyok hurrogva, és bárki akinek vannak problémái a sorozattal azt verbálisan meglincselik. Nem azt mondom hogy ne nézzék vagy ne élvezzék a sorozatot, én ezt egyáltalán nem akarom, azonban a rajongók többségének hozzáállása tudná befolyásolni azt, amit a képernyőn látunk. A legtöbben olyanokat szoktak írni, hogy ez csak egy 'fantasy' sorozat, vagy hogy nem érdekli őket hogy autentikus e vagy sem, esetleg olyanokat is lehet olvasni, hogy már régen volt ez a korszak és úgy sem tudjuk hogy néztek ki a dolgok akkoriban, meg mi hogyan történt. A helyzet azonban az, hogyha a rajongók (meg neadjisten a kritikusok) nagy része kifogásolná ezeket a pontatlanságokat, akkor összeszednék magukat a készítők. Azt is szokták mondani, hogy 'mert más sorozat és film aztán annyira autentikus/hihető'. Tény hogy ez is igaz, de nem kéne így lennie. A Bukás c. filmet vagy a Róma c. sorozatot pl. meg tudták csinálni elég jól, szóval van ellenpélda. A Vikingeknél talán nem is lenne olyan nagy bajom a sok marhasággal, ha közben viszont nem fényeznék magukat és nem azt szajkóznák, hogy 'ők nem fantasyt csinálnak' meg 'oktató jellegű' (kíváncsi vagyok hogy a nézők hány százaléka gondolja úgy hogy valóban így nézett ki ez a korszak) meg 'annyira autentikus, mint amennyire tudjuk csinálni'... Ha valóban igaz lenne az utóbbi, akkor talán felbérelnének a hagyományőrzőket akik ezt a korszakot hitelesen jelenítik meg. Tuti vannak ilyen csapatok Írországban is (ahol forgatják a sorozatot). Még ruhákra sem kéne költeniük és én mérget vennék rá, hogy még olyan is lenne aki ingyen elmenne statisztálni, csakhogy terjessze a csapatuk hírét. Persze gondolom ebben az esetben nem lehetne feltüntetni a 'jelmeztervező' nevét a stáblistán. Mer az aztán minden stáblistára kell...
Ezek után akkor lássuk az epizódot:

- Megkezdődik a folyami ütközet Párizsért Ragnar vikingjei és az áruló Rollo által vezetett frankok között. A frankok az első menetben elég sok embert veszítenek, így az egyik katona megkérdi Rollotól, hogy mik a parancsai, visszavonuljanak e. Rollo válasza erre, hogy hasba szúrja a szerencsétlent és a vízbe taszítja. Logikus. Végül is, mi mást csinálnál egy embereddel aki megkérdezi tőled mik a parancsaid? Leölöd a ge*ibe. Méltó tett egy igazi hadvezérhez. Az emberei helyében én ezek után Rollót dobtam volna a vízbe...

Na majd később úgy is kiderül milyen névvel illetik odahaza Párizsban.


- Mindeközben a beteljesednek a totálisan értelmetlen párizsi udvari intrikák is. Miután az előző részben a frank császár még Rolanddal teremtett magának meleg helyzetet, most egy ebéd keretében őt is meg a szeretőjét is megöleti. Számomra a motivációja nem derült ki, de gondolom az lehet mögötte, hogy Rollón, a császáron meg a lányán kívül ne maradjon más nevesített karakter Párizsban, mert minek is bonyolítani a szituációt.


- Folytatódik a nagy ütközet, a viking hajókon kialakított nagy tánctéren Ragnar találkozik testvérével. A párbaj első manővere, hogy a levegőbe ugorva összecsapják kardjaikat. Biztos hogy teszteljék a közegellenállást, vagy mittudomén. Utána van idejük beszélgetni, fittyet hányva a körülöttük zajló gyilkolászásra, de valahogy maga a csata is ignorálja őket. A testvérek összecsapása során fel-fel bukkan az olvadt fejű jós is odahaza, akinek nagy fájdalmai vannak, gondolom legóra lépett.

- Ej-ej Floki. Talán ha nem egy bőrcsíkokból fonott szar lenne rajtad, hanem egy normális védőfelszerelés, akkor nem tudnak hasba szúrni.

- Különös, hogy a frank katonák sisakjai meglehetősen autentikusak. Ez olyan mintha a frankok esetében már kifogytak volna az ötletekből hogy milyen gagyi fantasy sisakokat adjanak rájuk, ezért kivételesen maradtak a korhűnél.

- Végül úgy tűnik, hogy a csatát minden fontos szereplő túléli, Rollo vissza is tér Párizsba. Kérdés, hogy ha eddig nem volt rajta a sisakja, akkor most mi értelme van abban bevonulni? Mindegy. A város egyik legszűkebb utcáján sétál végig diadalmasan összevert arccal, melynek végén ott várja őt a császár és szerető neje. A Rollót kísérő katonák furcsamód csak akkor törnek ki üdvrivalgásban, mikor odaérnek az uralkodó elé, gondolom ők inkább annak örülnek, hogy sikeresen végig tudták kísérni a hadvezért a 30 méter hosszú, ujjongó emberekkel tömött utcán.

- Rollo Leborul a császár előtt, ő pedig fog egy arany koszorút, ráteszi a fejére, majd: ÉLJEN CÉZÁR!

Mi? Hogy? Miért? Mi történik? Most akkor ő lesz a Nyugati Frank Birodalom örököse vagy mi van? Vazzeg, ez a tag sportot űz abból, hogy a saját embereit öleti meg. Eldobom az agyam.



- A vikingek szomorúan hazahajóznak, majd a következő jelenettel ugrunk is előre az időben tizenvalahány évet. Persze ezt konkrétan nem írják ki. Tény, hogy ezen a ponton azzal untatni a közönséget, hogy hányban is járunk kicsit értelmetlen, de legalább azt kiírhatták volna, hogy 14 évvel később, vagy valami. Természetesen a meglévő szereplőink alig öregedtek, csupán Ragnar fiai nőttek fel.

- Björn miután meglátogatja a tesókat, beugrik régi cimborájához Flokihoz, aki megint hajókat készít, hogy aztán elmehessenek a Földközi-tengerre, amiről viszont Floki úgy gondolja hogy nem létezik, mint anno ahogy Britanniában sem hittek, azt mégis ott vót. Az hogy Floki nem hisz a Földközi-tenger létezésében azért is durva, mert...

- A következő jelenetben Ragnar újra felbukkan Kattegatban (úgy tűnik az utóbbi években nem volt otthon) és kb. az első emberek akiket meglát azok arab fűszer és galambárusok. Lol. Aztán Ragnar elkezd mindenki előtt üvöltözni és elég hülyén viselkedik. És ennyit a félévadzáróról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése