2017. február 13., hétfő

Vikingek, 4. évad, 2. rész - Öld meg a királynőt!

Na, a sorozat elérte nálam a mélypontot. Többször is szünetet kellett tartanom, hogy feldolgozzam azt a töménytelen mennyiségű 'mindfuck'-ot amit ebben a részben láttam és hallottam.
- Most elgondolkodtam rajta egy kicsit, hogyha már a Wardruna csinálja főleg a sorozat zenéjét, akkor miért nem velük csináltatták az intro zenéjét is? Na mindegy, legyen ez a legkisebb gond.
- Újból visszatér az angolszász történetszál. A wessexi király az előző évadban elküldte, a teljes mértékben zakkant Kwenthrith királynőt Merciába uralkodni, mint vazallus. Amint akkor kiderült, Kwenthrithnek egy szokatlanul beteg hajlama van arra hogy boldog-boldogtalannak mérgezett italokat osztogat, akkor vagy hét merciai nemest is így tett el láb alól. Váratlan fordulat! A merciaiak fellázadtak ellene és bebörtönözték, de sebaj, a wessexi herceg már indul is serege élén, hogy kisza... Hm, mi ez a sercegés? Ja, bizonyára ezek csak az agysejtjeim, ahogy tízezrével szublimálnak el minden egyes másodpercben, amikor a képembe tolják a burgonet-sisakos, retardlamellás angolszász katonákat. Nem hiszem hogy hosszú távon jót tesz az egészségemnek ennek a sorozatnak a nézése. :)



- A rettenetes, közveszélyes Floki kiszabadul! Ragnar hajtóvadászatot indít ellene, hogy elkapják. Bizonyára egy tapasztalt középkorú férfi fogja vezetni a vadászatot, aki már több ilyet is sikeresen véghez vitt, mi? Aha. Egy gyerek vezeti a hajtóvadászatot. Egy gyerek... egy legfeljebb tizenegy éves... na jó, lépjünk tovább.
- Rollo az előző rész végén kinyíratja saját embereit. Több kritikát is néztem ezzel kapcsolatban youtube-on, ahol kifejtik, hogy ez mekkora zseniális fordulat volt, mert megmutatja ahogy Rollo a régi viking identitását teljesen felcseréli és újjászületik mint frank nemes. Normandiai Rollo leöleti a normannokat. Hát ja. Történelmi szempontból kb. annyira zseniális mintha a franciák felrobbantották volna a Maginot-vonalat a II. világháborúban. De hagyjuk figyelmen kívül a történelmi szempontokat, végül is nem a History csatornán megy a sorozat és Michael Hirst nem nyilatkozta még hogy ők márpedig nem fantasy sorozatot csinálnak... ja, de.

Amúgy nem baj, Rollónak legalább hasznát veszik, mert tanácsokkal látja el a frank főurakat a vikingek ellen. Csak kár hogy nem beszéli a nyelvüket. A frank császár igazán jól járt, hogy hozzáadta a lányát. :D (Oké, aztán adta a tanácsot a lánccal kapcsolatban ami lezárhatja majd a folyót, de erre a frankok tuti nem jöhettek volna rá.)
- Ahogy a frank hercegnő kiröhögi Rollo új, totálisan anakronisztikus gúnyáját... priceless.


- 'Párizsnak egy sokkal erősebb, bátrabb császárra lenne szüksége.' - Áhá, mondtam, hogy ebben az univerzumban a Frank Birodalom csak egy Párizs nevű városból áll! :D (Na jó, később Troyest is említik, de végül is az sincs olyan messze Párizstól...)
- Angolszász királylány aki bibliamásoló akar lenni. Oké. :D
- Aztán csak elfogják Flokit a vadonban. Az mondjuk vicces lett volna ha visszaviszik, és a valódi kora középkori skandináv büntetést róják ki rá. 'Floki! Gyilkosság miatt ezennel száműzünk a vadonba!'
- És végül... a merciai erőd megtámadása. 

Hol is kezdjem? Felmerül a kérdés, hogy kik ellen is építették ezt az erődöt? Hobbitok? Netán Pán Péter gyerekserege ellen? A támadó wessexiek kettő, hangsúlyozom KETTŐ lovassal és egy-egy kampós kötél segítségével szakítják ki a kapukat. Ha erődök kapujait a kora középkorban ilyen könnyű volt kiszakítani, akkor miért volt szükség faltörő kosokra? A falakat nagyon egyszerűen megmásszák, a wessexi íjászok egyszerűen csak megjelennek a falakon, amiket a merciaiak abszolút nem védenek. A torony aljában egy angolszász katona meg a herceg elkezdenek birkózni, a torony tetejéből pedig az íjászok nagy köveket dobálnak az ellenséges hercegre és a SAJÁT emberükre. Nyílván a saját emberüket ütik agyon vele. Kwenthrithet pedig női őrök felügyelik. Hát na. Biztos joga volt hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése